2011-06-04

Bokrecension: Ölboken


I julas fick jag en bok om öl av frugan. Den blev liggande vid datorn utan att jag tänkte på den, men nu har jag läst igenom den och tänkte dela med mig av mina tankar.

Boken heter Ölboken och huvudredaktören Tim Hampson. Det är ursprungligen en brittisk bok, The Beer Book, som i original kom ut 2008. Den svenska översättningen av Ellinor Broman kom ut 2010. Relativt modern, alltså. Den kostar just nu från 187:00, är på 352 sidor och utgiven på Tukan Förlag. ISBN 9789174011067.

Jag kan ju börja med översättningen: Den är i mina ögon initierad och välgjord. det enda jag hakar upp mig på är väl uttrycket ”hulmekoppor” för det jag kallar ”humlekottar”. Men det verkar vara ett äldre och fullt accepterat uttryck.

Så vad innehåller boken?

Det börjar med den närmast obligatoriska introduktionen om hur intressant och trevligt öl är. Sedan kommer en summarisk ölhistoria, och därefter sätter bokens huvudtema igång: Bilder på flaskor (burkar/glas), lite text om bryggeriet och en kort beskrivning av 2 (i vissa fall 4) av deras öl.

Så här ser det ut:


Rent, snyggt och konsekvent. Sida upp och sida ner.

Boken fokuserar på ”De främsta länderna”; USA, Tyskland, Brittiska Öarna, Belgien och Tjeckien. Dessa fem länder upptar ungefär 2/3 av boken. Resten av världen sorteras efter världsdel.

Denna uppräkning bryts av lite specialartiklar med ämnen som ölprovning, Tyska öl, glas, fruktöl och flaskans form. Det sista uppslaget är, som flera av de andra, av ganska utfyllande natur. Jo, det är intressant att få reda på att belgarna gillar knubbiga flaskor eftersom de tål det flaskjäst-introducerade trycket, men resten är mest fina bilder på flaskor.

Det finns också en handfull föreslagna pubrundor i områden som Oregon, Prag och Cotswolds. Flertalet av dem verkar kräva biltillgång. Några bryggerier får vardera ett uppslag med bildreportage, bland dem Weltenburger Kloster, Orval och Brooklyn.


I slutet av boken finns några uppslag med fullständigt odugliga ölprovningsprotokoll, en ordlista och ett register över bryggerier i boken (men inte över ölen).

När jag får någon faktabok i min hand letar jag oftast upp det område jag kan bäst och granskar. Sedan får boken omdömet efter detta. Hårt men rättvist.

Så jag kollade Sverige-sidorna!

De som representerar landet är Carlsberg Sverige, Åbro, Dugges, Gotlands, Jämtlands, Nynäshamns, Nils Oscar och Spendrups.

Det blir alltid ett mer eller mindre slumpmässigt urval när man gör en uppräkning av det här slaget, så det är väl inget att klaga på och de har väl gjort ett hyfsat jobb.

Hög tid att vara lite kritisk! Alla öl verkar vara jättegoda, och beskrivningarna känns ibland lite maskinellt skapade, här är allt gott och spännande. Och det blir väl så när man bara har 3-4 rader på sig. Men det blir väldigt snabbt själlöst.

Lite exempel, kan ni gissa vilka svenska öl det här är?
 1. En fyllig och lätt lager med aromatisk humlekaraktär och balans mellan beska och sötma.
 2. En balanserad och välhumlad ale med fruktig smak och torr efterbeska.
 3. Doft av humle, blommor och citrusfrukter, smak av druvor tallbarr, och aningen karamell. 
Rätt svar kommer i morgon!

Facit:
 1. Åbro Original
 2. Bedarö Bitter
 3. Avenyn Ale

Lite smådetaljer som man kan reta sig på är att flera av ölen som nämns i artiklarna inte är med i bokens listor. Att det inte finns något index över ölen. Och… Ja, det är en fin bok som man kan bläddra i, och som ser fin ut på soffbordet. Jag tycker dock att den är ganska sval och onödigt neutral i sin ton. Fast jag är nog inte målgruppen. Inte just nu.

Å andra sidan minns jag när i mitten av nittiotalet fick tag i min första bok av Michael Jackson, bläddrade och storögt förundrades över vilka spännande öl det fanns i världen. Så, kanske, för nybörjarna på ölområdet.

Vad gäller böcker väntar jag just nu ivrigt på att mitt beställda exemplar av Tasting Beer av Randy Mosher ska komma fram. Jag har bläddrat i ett exemplar, och den verkar vara på en helt annan nördnivå!

5 kommentarer:

 1. Tasting Beer är bra, även om intresset falnar en aning mot slutet när den obligatoriska genomgången av ölländer börjar (delen är dock väl genomförd). Alldeles lagom nördig.

  SvaraRadera
 2. Jag har både Ölboken och Tasting Beer och jag håller med dig om att Ölboken är lite småtrevlig att bläddra i sådär men känns lite oinspirerad. Tasting Beer är som sagt nördigare och därmed lite intressantare även om jag där ibland blir lite matt av det hyllande pladdret. Helt klart en hyfsad bok om man vill fördjupa sitt kunnande som lekman dock.

  SvaraRadera
 3. Öl nummer 1 är Åbro Original och nummer tre är Dugges Avenyn Ale. Nummer två kanske kan vara Nils Oscar India Ale?

  SvaraRadera
 4. Jag har Ölboken och tycker att det är en schysst bok. Kanske inte så nördig, men ändå en rätt så pedagogisk och trevlig bok att sitta och bläddra i.
  Som du säger - du kanske inte är målgruppen :)

  SvaraRadera
 5. Trevlig bok tycker jag. Och då främst för bilderna eftersom det precis som nämnts inte står något vidare utförligt om varje specifik öl. Dock något som ingen tagit upp är att web-addressen för varje bryggeri om dom har någon finns med vilket då blir ett nästa steg om man vill titta närmare på något specifikt.

  SvaraRadera