2011-07-01

Brewdog Sorachi Ace (IPA Is Dead)

Första ölen ur fyrpacket IPA Is Dead från BrewDog blev lite slumpmässigt Sorachi Ace. Liksom de andra ölen i serien är det en IPA på 7,5 %, den delar också maltbas och jäst med de andra.

Sorachi Ace är en rätt ny, ursprungligen Japansk humlesort som utvecklades av Sapporo för eget bruk, men under humlebristen 2007-08 började den exporteras och odlas nu även i USA. Det är en humle med upp till 16 % alfasyror (= ganska mycket) och den utmärks enligt databladen av en tydlig citronsmak.

Färgen är koppar (18 EBC), vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är varm-vitt och kompakt, det lämnar en del skumrester när det sakta faller ner.

Doften är humlefrisk, söt och mycket välhumlad. Toner av exotisk frukt som kiwi, apelsinskal, aprikos, stjärnfrukt och syrliga fruktkarameller. Beskan är kraftig. Jag hittar bröd, kåda och beska örter. Den är robust och närmast aggressiv.

Smaken är mycket besk. Stöta toner av farinsocker och kandisocker. Men smaken handlar om humlen: Smakerna får mig att associera till exotisk fruktcocktail på burk: Aprikoser, mango, körsbär, stjärnfrukt, papaya. Blommor, russin, kåda och antydan till nötter. Eftersmaken är något mer polerad och mildare med samma frukter samt lite plommon och svarta vinbär samt en växande torrhet. Avslutningen är besk och torr med frukttoner och färsk humle.

Kolsyran är ganska lätt, de få små bubblorna är skarpa. Vätskan är mjuk, närmast tjock.

En intressant öl, även om jag inte noterade speciellt mycket citron från denna nya humlesort. Trevligt nog blev den inte så enkel och enkelspårig som vissa singelhumlade öl verkar bli.

Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter 1 juni 2011 (lagerstatus). Pris: 99:20 tillsammans med de tre andra flaskorna, totalt 1320 ml. Bäst före: 30.01.12

2 kommentarer: