2011-06-10

Brewdog Alice Porter

En öl jag fick av BeerSweden-Darren i samband med Linköping Beer Expo i vintras. Till det en lite osammanhängande berättelse om bakgrunden, jag tror att det var ett par som var på Brewdog i Skottland på sin smekmånad (eller var det möhippan?) och bryggde en öl. En stark porter. Och hon hette Alice. Kanske också Porter i efternamn?

I vilket fall. Ölen heter Alice Porter och är en baltisk porter (eller en historisk engelsk porter?) på 6,2 %.

Färgen är mörkt brun (60 EBC), vätskan klar. Det stora skummet är ljusbrunt och kompakt, det sjunker långsamt utan att lämna nägra skumrester på glaset.

Doften är mjukt söt (farinsocker) och mycket mjuk. Aningar av citrus-humle och en viss beska i bakgrunden. Avrundade toner av kaffe och choklad. Röda bär och träkol finns också.

Smaken är på samma gång lätt, mjuk och komplex. Redan efter första klunken inser jag hur förbaskat lättdrucken den är. Silkeslena mjuka smaker, några av dem rostade nästan brända. Farinsocker, kakao, grillat kött, katrinplommon. Eftersmaken är något torr med toner av karamelliserat socker, kaffe och torkad frukt liksom en liten surhet. Det långa komplexa slutet är aningen beskt och mycket välbalanserat. 

Kolsyran är mild, de små bubblorna friska. Vätskan är mjuk.

En mycket välgjort stark porter: Extremt lättdrucken och faktiskt en av de bästa svarta öl jag någonsin druckit.Tyvärr verkar det inte finnas några planer att ta in den till Systembolaget under året. Importören Cask Swedens hemsida ger heller inge indikationer på om den går att privatimportera.

Betyg: 4,68. Tillgänglighet/pris: Gåva. Bäst före: 14.03.12

6 kommentarer:

 1. Jag hade turen att prova den här under ett besök i Skottland; fantastisk porter helt enkelt!
  Som jag förstod det var det dock en pub som bryggde den? Jag kan mycket väl vara fel ute men det var så det lät när jag var där.

  SvaraRadera
 2. http://www.brewdog.com/blog-article/the-profoundly-puzzling-alice-porter

  Där är storyn om hur den kom till. :)

  Angående Systembolaget så har jag hört något om att den ska dyka upp 1 oktober.

  SvaraRadera
 3. You don't even need to wait that long Adam. It's coming into the ordering assortment from 1/8 :)

  SvaraRadera
 4. Sweet! I wanna taste Alice right now!

  SvaraRadera
 5. man kan tydligen köpa den från deras ölaffär på nätet. någon som vet om det är en bra idé? typ, kommer de fram i helt skick, etc. hur anonym förpackningen är...

  SvaraRadera
 6. Fick nöjet att smaka den handpumpad på en pub i London för det facila priset 35:-, en riktig höjdare!

  SvaraRadera