2011-06-20

Allt om öl festivalen 2011I helgen var jag och frugan i Eskilstuna. Hon för att få lite semester, jag för att dra mitt strå till stacken till landets nyaste ölfestival Allt om öl festivalen som arrangerades av Allt om öl, det vill säga Pelle Stridh.

Jag hade blivit tillfrågad om att vara med i festivaljuryn som skulle utse mässans öl. Mitt schema är rätt fullt, men till slut gav jag med mig och bokade ett rabatterat hotellrum.

På väg till festivalen genomsöktes givetvis traktens Systembolagsbutiker efter öl från lokala Eskilstuna Ölkultur, lika bra att passa på när man har chansen. Förvänta er recensioner av deras öl i sommar!

Kring två på eftermiddagen dök jag in på festivalområdet som låg på ett par innergårdar i ett gammalt industriområde som nu var högskola och nattklubb (Flial). Solen stod på himlen och festivalområdet hade börjat få lite besökare.

Hälsade på Pelle och fick ett ark med silverstjärne-klistermärken som jag inte sett sedan jag gick på lågstadiet. Ordern var enkel: ”Prova öl. Klistra en stjärna på de bästa!”

Så det gjorde jag. Ni kan läsa hur tävlingen gick hos Allt om öl, men här är de öl som blev stjärnmärkta av mig:
Ja, jag gjorde bara av med 5 av 12 stjärnor. Dels för att jag, trots mitt fritidsintresse inte tål alkohol speciellt bra, men också för att det fanns så mycket trevliga människor som kom fram och ville prata öl. Samt utställare som jag ville prata med.

Utställarna var relativt få men lyckades ändå ställa upp med 100 öl av en förvånande bra medelkvalitet. De var Eskilstuna Ölkultur, Nils Oscar, Bishops Arms (som samarbetade med Oppigårds och Brill), Sigtuna Brygghus, S:t Eriks, Nynäshamns Ångbryggeri och Wicked Wine med Mohawk.Jag drack inte bara öl och pratade utan hängde också med på ett par provningar. Dels ”Lilla ölskolan” med Jessica Heidrich, som alltid är intressant att lyssna på även när hon håller en nybörjarprovning. Jag var också med på en del av Stefan Gustafssons Mohawk-provning där han berättade om sitt liv som fantombryggare. Tyvärr var jag tvungen att avvika från hans spännande och personliga berättelse för att vara med på prisutdelningen…

Stolt vinnare

… som vanns dubbelt av hemmalaget Eskilstuna Ölkultur. Dels Folkets Val som med stor marginal blev Mälarbadens Sommar Ale, festivalens egna öl och en APA som jag personligen hade svårt för: Den var på tok för äppelskalig och överfärsk. Juryns Val ställde jag dock upp på helt och hållet:  Anders Dubbel IPA  var klart festivalens bästa DIPA med en utsökt fräschör, tvärilsk humlebeska och välbalanserad maltighet.

Juryn samlad
Musik på ölfestivaler brukar normalt vara ett elände, men här var underhållningen på den andra gården, delvis avskilt från öltältet. Och jazzfunk med Hhrr. Hammond och Leslie i huvudrollerna tackar jag absolut inte nej till!

Lite efter midnatt tyckte jag attt det nog fick vara nog, och traskade med Jimmy Smith i hörlurarna genom city till hotellsängen. På natten fick vi sedan underhållning av den stora rockabilly/raggar-populationen som spelade AC/DC och Ronny & Ragge för oss på gatan utanför.

Jag vill tacka Pelle och hans gäng för en väl genomförd festival, där allt verkar ha gått bra. Jag ser redan nu fram mot en festival nästa år, då det utlovats ännu fler utställare, öl och gäster!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar