2011-06-25

Ommegang Abbey Ale

Vad dricker man till en minimalistisk plankstek? Lagrad dubbel? Väl värt att prova!

Mer specifikt en amerikansk dubbel på 8,5 %; Ommegang Abbey Ale från New York-bryggeriet Ommegang. Numera brygger de denna öl hos Duvel-Moorgat i Belgien, men den här är från USA.

Lite irriterande är att ingen årgång verkar stå på flaskan eller korken, och att bakside-etiketten omsorgsfullt klistrats över med en svart lapp av någon (importören Galatea?). Stod det måhända något olämpligt på den? I vilket fall tror jag att jag köpte flaskan vid släppet i februari 2008, så en kvalificerad gissning är att ölet tappades någon gång under 2007.

Färgen är varmt brun (25 EBC), vätskan klar, även om det finns en rejäl bottensats i flaskan. Det kortlivade skummet är beige. Inga skumrester blir kvar på glaset.

Doften är lätt med torra toner av röda bär och en aning köttbuljong. Det finns också en fruktig syrlighet.

Smaken är fruktig med lite salt köttbuljong i bakgrunden. Röda bär med lite syra, honung och russin. Kroppen är lätt. Eftersmaken är medel-torr med mer bär och torkad frukt. En viss humlebeska och en mild belgisk jäst-ton. Avslutningen är något salt med återkommande toner av russin.

Kolsyran är frisk, bubblorna små. Vätskan är lätt.

En dubbel som kanske passerat sin topp: Den har visserligen en fin russinig oxiderad ton, men den är också väldigt lätt och enkel.

Betyg: 3,58. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter februari 2008 (slutsåld). Pris: 59:10 för 750 ml. Bäst före: juni 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar