2011-06-03

Oppigårds Pale Summer Ale

Oppigårds Bryggeri lanserade förra året Early Summer Ale på fat. Den återkom lite senare samma öl på flaska under namnet Late Summer Ale.

I år är receptet något modifierat, men det är fortfarande de klassiska amerikanska humlesorterna som gäller: Pacific gem, centennial, chinook och cascade under koket. Och så torrhumling med cascade och chinook. Alkoholhalten är 5 % och namnet Pale Summer Ale.

Färgen är koppar (22 EBC), vätskan klar. Det stora skummet är beige och kompakt. Det sjunker sakta ner och lämnar en hel del skumrester på glaset när det sakta sjunker ner.

Doften lyckas på samma gång vara stark och mjuk. Lite fenoliska toner av trä och målarfärg. Massor av amerikansk humle: Citrusfrukt, blommor, kåda och plommon. Alkohol i bakgrunden.


Smaken är besk och robust. Amerikansk humle, lite rågbröd, jäst och trä. Smakerna blir nästan väl tunga från och till. Rostade torra toner från malten. Lite trä och alkohol. Eftersmaken är något torr med alkohol och syrliga frukter.

Kolsyran är mild, de små bubblorna mjuka. Vätskan är något tjock.

Jag gillar verkligen Björn och de andra på Oppigårds och vad de gör: I mina ögon det svenska bryggeri som har absolut högsta lägstastandard på sin öl. Och jag har verkligen försökt tycka om den här ölen och få fram allt positivt jag någonsin kan hitta. Men ändå. Den här är lite för syrlig, lite för sött tung och det är lite för mycket trä i den för att jag verkligen ska kunna hylla den. Lite… klumpig? Betyget är långt från en sågning, men jag skulle ljuga om jag inte säger att jag hade hoppats på mycket mer.

Betyg: 3,5. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsortiment sommar 2011 (lagerstatus). Pris: för 500 ml. Bäst före: SEP 11.

2 kommentarer:

  1. sicken underbar blogg du har!!=)

    SvaraRadera
  2. Jag kan iaf hålla med om att deras lägstanivå är riktigt jäkla låg, och beundran till dem. Ölen i sig tycker jag var en riktig goding, fast 3,5 är ju inte dåligt alls. :) Bra recension!

    SvaraRadera