2011-06-26

Något om S:t Eriks 80/-

Vid Allt Om Öl Festivalen för en vecka sedan pratade jag en del med Jessica Heidrich, flygande ölmakare hos Galatea som främst tagit fram ölserien S:t Eriks.

Med dig hade hon ett par nya öl; dels S:t Eriks Wit som jag skrev om här, dels S:t Eriks 80/-.

Ölet uttalas ”Eighty Shilling” efter det skotska prissystem som gällde under mitten av 1800-talet, det var helt enkelt vad ett hogshead (238,5 liter) öl kostade då. Senare bytte stilen/styrkan namn till Export för att under sjuttiotalet återuppväckta intresse för äldre stilar återkomma.

Stilen är traditionellt någonstans mellan en engelsk pale ale och old ale i styrka, 5-6 %. Dock är den mycket maltigare och något sötare med betydligt mindre humle än de engelska ölen. Kanske var de också något rökigare. Den låga humlingen berodde på praktiska orsaker, till skillnad från engelsmännen kunde inte skottarna odla humle i stor omfattning utan fick importera.

Var var jag? Jo, S:t Eriks tolkning. Jessica berättade om bakgrunden till detta lite oväntade tillskott till ölserien.

Hon hade varit och bryggt öl hos Slottskällans Bryggeri och småpratat med deras bryggare Urban. Han har en något traditionellare ölsmak än Jessica, och nämnt något om att all hennes öl bara och enbart smakar humle.

Hon hade så gått hem och funderat på något slags motdrag. Efter en del receptstudier och testbryggningar hade hon fått fram en öl i en helt malt-dominerad stil: Traditionell skotsk export ale. Men den skulle ändå inte vara alltför söt.

Och de minnen jag har av smakproverna tyder på precis just detta: En mjuk lite rostad öl, helt utan humletoner och bara precis så mycket beska att den inte blir översöt. Det var den i alla fall inte, trots all maltsmak var den närmast halvtorr. Jag gillade och gav en stjärna på flaskan.

Okej, ett experiment för att övertyga en kollega om ens mångsidighet. Fast om det nu bara var det så verkade det vara ett mycket ambitiöst experiment med färdig etikett, låd-etikett och EAN-nummer. Hmhmhm? Fast det ville inte Jessica kommentera.

Nu ser jag att pilsner.nu recenserat ölen (länk), som bryggs hos Sigtuna Brygghus. Den kommer i beställningssortimentet och till krogen lite senare i år.

Ett välkommet tillskott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar