2011-06-24

La Rullés Estivale

Midsommar. Tänk om jag skulle vara så förutsägbar att jag drack en sommaröl? Ja!

Esvivale är sommarölen från belgiska Brasserie Artisanale De Rullés på 5,2 %. Underrubriken är Biére de Gaume. Gaume namnet på den sydostligaste biten av Belgien, känd för sina skogiga kullar och åar. Jag förmodar att det är den miljön som pryder den tecknade etiketten där bryggaren nöjt sitter och metar efter öl. Jag återkommer om stilen.

Färgen är ljus bärnsten (19 EBC), vätskan är i stort sett klar (det finns rejält med jäst i flaskan). Det stora varmvita kompakta skummet sjunker sakta till ett fingertjockt lock lämnandes en hel del tjocka skumrester på glaset.

Doften är något jordig med en rätt ordentlig mängd ren beska och mjuka söta toner. Tonerna är genomgående mjuka, generösa och välbalanserade. Lite fruktestrar i bakgrunden, liksom en aning blöt hund.

Smaken innehåller en rejäl dos omogna frukter; gröna bananer, plommon. Men också mogna bananer som får mig lite att tänka på bayersk veteöl. Hittar också lite citronskal i den här liksom lätta fenol-toner av lösningsmedel och gummi. Fast det tillför komplexitet snarare än stör. Råa jordiga jäst-smaker, en lätt syra och en del alkohol. Smaken är mer besk och torr än vad jag hade gissat. Eftersmaken är balanserad med tilltagande torrhet med lite blandade frukter och en mild sötma.

Kolsyran är medelstark, de kortlivade bubblorna är milda. Vätskan är torr och aningen tjock.

Beer Advocate står den här listad som en belgisk ljus ale, men jag tycker att den har alla kännetecken för en Saison: Torrheten, beskan, den tuffa orenheten i bakgrunden, syrligheten och jordigheten. Alla delar finns här på ett bra sätt. 

Betyg: 3,85. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter juni 2010 (slutsåld). Pris: 59:00 för 750 ml. Bäst före: S(eptember) 11. Batch 5, bryggd mars 2010.

1 kommentar:

  1. Jag tyckte också att den här var riktigt intressnat och trevlig, lite som en välhumlad saison. Jag hittade också lite örtighet i smaken; nässlor och kanske lite ruccola.

    SvaraRadera