2011-06-02

Spenrups Unleashed Freedom Lager

Tja. Alltså. Burken. Ni ser själva. Och baksidestexten spär på med skryt hur mycket humle (Tettanger, Perle, Spalter Select och Magnum) de haft i. Nå, den syns ju i alla fall, även om jag inte riktigt begriper hur det lät på reklambyrån när de kom på det här konceptet. Men i alla fall. Fast jag kan ändå inte hjälpa att jag blir lite glad av att stirra på apan.

Unleashed Freedom Lager är en ljus eurolager på 3,5 % från Spendrups Bryggerier.

Ölen fräser lite lätt när jag häller upp den. Det vita skummet är högt och vitt. Det sjunker ner och lämnar en del skumrester på glaset. Den klara vätskan har färgen ljust guld (7 EBC).

Doften är ungefär så söt som jag väntar mig för en svensk folköl, sötman blir nästan skarp när ölen är kall. Utöver det tydliga toner av ädelhumle och en medelstor beska. Blommor och bröd, aningar av jäst och smör.

Smaken har oväntat mycket aromhumle: Rena något gräsiga/blommiga toner och lite torra smaker. Lite diskret maktsötma i bakgrunden. Beskan är tidvis rätt stark, även om det inte är någon DIPA så märks den i alla fall. Det gör den inte i alla makro-3,5-lager. Eftersmaken är lite smörig och torr.

Kolsyran är medelstark med små mjuka bubblor. Vätskan är faktiskt ganska krämig och mjuk. Funkar med skruvade ostbågar.

En behaglig folköl med mer aromhumle än vad jag väntat mig, trots burktexten.

Betyg: 3,45. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: Okänt för 500 ml. Bäst före: 15AUG11.

2 kommentarer:

  1. Själv tyckte jag att den här smakade... absolut ingenting. Inte ens dåligt.

    SvaraRadera
  2. "Fast jag kan ändå inte hjälpa att jag blir lite glad av att stirra på apan."

    Haha, word!

    SvaraRadera