2011-06-02

Brooklyn Summer Ale

Sommaren verkar pågå utanför fönstret, så det är väl lika bra att ta en sommaröl och inte en påsköl som jag först funderade på. Brooklyn Summer Ale är en engelsk pale ale på 4,5 % som New York-bryggeriet Brooklyn Brewery har som säsongsöl april–juli.

Ölen ger ifrån sig ett oväntat högt pysande när jag öppnar flaskan. När jag häller upp den ljust mässingsfärgade (18 EBC) vätskan bildas ett stort ljusbeige skum. Det stannar kvar länge, och lämnar lite skumrester på glaset.

Doften är mycket mjuk och humlad. Jag får en lätt amerikansk känsla, men begriper inte om den kommer från torrhumlingen eller om de använt amerikansk humle (det framgår inte av flaskan). Beskan är mild, samma gäller för sötman. Citron- och apelsinskal, aprikoser, kex, toffee och torkad frukt. Lite aningar av russin och kåda i bakgrunden.

Smaken är först ganska så lätt med en tydlig ton av citronsaft. Sedan kommer lite mer sötma, torkad frukt, kex, färska aprikoser och äpplen. Relativt tunn kropp. Faktum är att äppeltonerna blir allt kraftigare i eftersmaken och blir allt mer gröna (acetaldehyd) och torra. Jag hittar också lite torkade frukter och en mild sötma. Avslutningen är mycket torr, nästan astringent med en tydlig ton av bananskal.

Kolsyran är mild, de små bubblorna lätta. Vätskan är torr och rätt lätt.

Den här gjorde mig lite besviken, faktiskt. Senare tillägg: I grunden en bra pale ale, men de där torra äppelkart-tonerna ska definitivt inte vara där. De förstörde nästan helt upplevelsen av ölet.

Betyg: 2,73. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment sommaren 2011 (lagerstatus). Pris: 16:90 för 355 ml. Bäst före: Jag lyckas inte hitta något begripligt datum.

7 kommentarer:

 1. Kan inte annat än hålla med. Brooklynbryggeriet brukar annars producera ganska bra öl så förväntningarna infriades absolut inte denna gång. Ett bottennapp på "Summer Ale" fronten.

  SvaraRadera
 2. Brooklyn brukar väl trycka bäst före med svart bläck på flaskhalsen? Sjukt luriga att hitta.

  SvaraRadera
 3. @Johan: Jag hittade bara något slags produktionskod på flaskans nedre del. Ska kolla en gång till…

  Nej, jag lyckas inte.

  SvaraRadera
 4. Utan att vara alltför kritisk; det var en lite märklig recension. När man läser smakbeskrivningarna låter det ju ganska trevligt. Och sen plötsligt: besvikelse! Vad exakt var det du inte tyckte om? :-)

  PS. Själv tyckte jag att den var ganska trevlig. Anspråkslös men ändå inte karaktärslös, säkert bra till grillat.

  SvaraRadera
 5. @Tomas K: Du är inte ensam om att tycka att jag skriver lite konstigt med sammanfattningen och sådär. Jag ska försöka putsa till det.

  SvaraRadera
 6. Datumet står på grönt bläck på halsen strax under halsetiketten, bör vara mars 2012.

  SvaraRadera
 7. Intressant recension. Det här är min favoritöl just nu. Men smaken är som bekant som baken......stor och rund.

  SvaraRadera