2011-06-05

Carlsberg Semper Ardens Blonde Bier

Idag firar danskarna sin nästan-nationaldag, Grundlovsdagen. För att högtidlighålla detta tänkte jag dricka en dansk öl.

Det var inte det lättaste.

Jag har en del ”dansk” öl i skafferiet, men den visade sig vara bryggd i Belgien eller Norge. Och det tycker jag i princip är okej, men idag tänkte jag att det skulle vara 100 % Danmark.

Men så hittade jag en större flaska långt bak i skåpet med en Carlsberg-kapsyl. Jodå, där stod en bortglömd Semper Ardens Blonde Bier!

Ölen, en belgisk ljus ale på 6 % var en av de första brygderna ur det projekt som Carlsberg initierat i slutet av 1990-talet för att lära sig av de öltyper som man inte brukade brygga och för att förstå den konkurrens som kom från de upp-poppande mikrobryggerierna. Egentligen är Semper Ardens-projektet nedlagt och ersatt av Husbryggeriet Jacobsen, men den här liksom Semper Ardens Abbey Ale var så populära att de fick flytta in hos Jacobsen.

Innan jag börjar recensionen så vill jag nämna att jag är väl medveten om att flaskan passerat bäst-före med ett halvår (ja, den glömdes i gömmorna). Men jag hoppas att den förutom en troligtvis lättare beska ska vara i drickbart skick.


Färgen är guld (14 EBC), vätskan är helt klar. Det finns jästfällning i botten av flaskan. Det fingertjocka skummet är vitt, det sjunker rätt fort ner och lämnar lite skumrester på glaset.

Doften är lätt med lite jäst, besk humle och en ren sötma. Den är lättare än jag väntat mig och saknar lite av de typiska belgiska dragen som frukter, kryddor och jord. Den påminner mer om en oren ljus lager vilket väl är historiskt riktigt, men den känns lite för ren för att jag ska vara riktigt nöjd.

Smaken är även den ganska så lätt med toner av färsk frukt, jäst, ost och lite honung. Den är, precis som etiketten lovar, torrare än vad som är vanligt för den här typen av öl (detta för att göra den mer passande till lättare maträtter). Aningar av vetemjöl, ren besk humle och an aning av gammaldags tvål. Eftersmaken är ganska torr. Lite värmande alkohol, bananskal, äpplen och gröna druvor i eftersmaken. Avslutningen har lite passerande alkohol och en torr ton.

Kolsyran är stark, de många små bubblorna mycket kraftiga. Vätskan är både medelmjuk och torr.

En ren och närmast krispig blonde, troligen passar den mycket bättre till de lättare rätter (kalvkött, fläsk, kalkon) som rekommenderas än på egen hand.

Betyg: 3,38. Tillgänglighet: Köpt i Danmark. Pris: 29:95 DKR för 660 ml. Bäst före: 29/01/2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar