2011-06-04

Sigtuna Summer IPA

Märks det att jag just nu ¹är gräsänkling ²försöker skapa lite plats i skafferiet?

Nå, kvällens sista öl får bli Summer IPA från Sigtuna Brygghus. Det är en amerikansk IPA på 7 %. De beskriver den själva som en Västkust-IPA bryggd på svenska Östkusten med humle från väst (USA) och öst (Nya Zeeland).

Sigtuna Brygghus ja, jag satt och funderade lite på det bryggeriet nu när jag först drack en öl som bryggs hos dem och nu en av deras egna öl: Jag vet att de satsar väldigt mycket på att öka kapaciteten nu, men deras öl känns fortfarande lite… anonyma och svårfångade. Jo, de har bryggt en hel del säsongsöl och engångsbrygder, men jag kan inte säga att jag spontant kommer på någon linje eller stabil hus-känsla på ölen. Det finns inga ”klassiska Sigtuna-öl” som jag kan rabbla upp. Jag utgår från att det är en tidsfråga innan de kommer, dock.

Färgen är guld med lite rött (18 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet sjunker snabbt och lämnar lite rester på glaset.

Doften är mycket besk och humlig. Aprikoser, citrusfrukter, grädde och en liten aning smör. Massor av sött matbröd och lite alkohol. Aningar av läder, torkade blommor och Peach Melba-godis.

Smaken är  söt och avrundad, men inte fullt så besk som jag väntat mig. Digestivekex, aprikoser, citroner, lime, tangerin, nypon och tallbarr. Söta kolatoner, lite småkakor och aningar av läder. Medelstor kropp. Eftersmaken är humlig med lite torr-beska toner, aprikossylt, torkade äppelringar och gräddgodis. Avslutningen är humlig och torr.

Kolsyran är medelstor, bubblorna medelstora och friska. Vätskan är något torr.

En färsk och väldigt amerikansk IPA som ändå saknar lite bas att stå på. Trevlig, fast jag hade uppskattat en mindre flaska.

Betyg: 3,95. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsortiment sommar 2011 (lagerstatus). Pris: 31:50 för 500 ml. Bäst före: 2001-10-29 batch 167

1 kommentar:

  1. "Bäst före 2001..." > 2011

    Mycket uppskattat att du lagt till en länk för lagerstatus hos Systembevakningsagenten. Hoppas detta blir "standard" i de fall det är applicerbart.

    Passar även på att tacka för intervjun med Rojo, och bloggen i sin helhet :)

    SvaraRadera