2011-06-04

Slottskällan Svart

Så fick jag till slut tag i en flaska av ölen jag för ett år sedan aldrig trodde att jag skulle få dricka: Svart från Slottskällan.

Det är fråga om en porter på 5,5 %.

Jag hörde mycket snack om den här ölen från mina bekanta i Uppsala. Av någon obegriplig anledning fick jag då för mig att det handlade om en schwarzbier, en felaktighet som verkar ha etsat sig fast i min skalle. Men god skulle den vara. Och den gick, som jag minns det, inte att köpa här i Östergötland.

Så, kring 2005, slutade den att tillverkas. Jag funderar på om den fick någon efterföljare, men den enda kandidaten är Dublin Black, men den tillverkades väl snarare samtidigt?

Bryggeriet togs över av ny ägare och Jonas H kopplades åter till bryggeriet. 2008 bryggdes en enda batch för studentställena i Uppsala. Men nu är Svart tillbaka, om än bara lokalt och i beställningssortimentet. Men den finns, och är ekologisk numera! Frågan är bara om den är lika bra nu som snacket om den då? Det finns bara ett sätt att ta reda på det!

Färgen är mycket mörkt brun (60 EBC), vätskan är klar. Det hårda fingertjocka skummet är kompakt och varmt brunt. Det lämnar en del skumrester på glaset.

Doften är rejält rostad och halvsöt. Mörk choklad, pumpernickel, hö och en aning stall. Och kaffe. Massor av kaffe.

Smaken är torr och rostad. Kaffe, kakao, pumpernickel och en liten antydan till rök. Medelstor kropp. Eftersmaken ger mer av samma smaker, men också en lätt sötma och en växande beska som är ren med lite jord och trä. Avslutningen är torr och robust.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna mycket friska. Vätskan är torr.

En robust, ärlig och torr porter. Jag gillar, men kan inte riktigt bli klok på dess klassificering: Lite för torr för att vara en klassisk engelsk porter, men utan antydningar till amerikanska smaker.

Betyg: 3,83. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment, kollikrav om 15 flaskor (i butik i Uppsala). Pris: 27:30 för 500 ml inklusive pant (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 111020 batch Sv1101.

Bild: Slottskällan.

1 kommentar:

  1. Den kommer dessutom till Systembolagets ordinarie sortiment i höst, men då i 33cl-flaskor.

    SvaraRadera