2011-06-11

Rapport från en blindprovning

Bild från en gammal provning.

Idag var det dags för den traditionella blindprovningen på De Klomp. Bobo hittar sex öl och serverar dem utan att jag eller någon gäst får veta vad det är. Och så ska vi gemensamt fundera fram vad det är i glasen. De som varit har vi kunnat hitta rätt till 2/6 öl.

Hur skulle det gå idag?
 1. Ljust rödaktigt. Grumligt. Lite orent men ändå inte ale-fruktig. Lite humle, men ingen citrus. Vete-syrlighet. Vi funderade och gick igenom många tänkbara stilar. En modern engelsk pale ale med vete? En brittisk lager? Något från någon jätteliten ny bryggare? Vi kände att vi inte riktigt kunde komma fram till exakt vad det var. Facit: Weihenstephaner Tradition Original.
 2. Bärnsten. Lite fruktig humlig doft. Välhumlad, besk, mycket torr och helt tom i kroppen. Flera gäster ropade direkt ut svaret. Facit: Brewdog Nanny State.
 3. Ganska ljust. Klart. Doftade… rent. Och friskt av kaffe. Huh? Vi kom givetvis att börja prata om Mikkeller Koppi IPA. Fast det kunde det inte vara, väl? Beskan saknades. Och den här var mycket renare och friskare. Riktigt god, faktiskt. Men vad var det. Vi kom fram till att det var kaffe i den här. Och att det nog var en lager på 5-6 %. Men vem har bryggt en sådan? To Øl? Amager? Det enda jag spontant kom på var en kaffelager som bryggts av Monks Cafe. Men det är ju många år sedan. Här bröt Bobo in och påpekade att vi aldrig kan ha druckit det här någon gång, men att vi kommit så långt och så rätt vi kunde. Facit: Det var en kanna (1½ l) Nils Oscar Kalasöl God Lager där han tillsatt 25 cl nybryggt bryggkaffe! Jag drack lite till, och många gäster var överens med mig att det här var gott. Godare än Koppi.
 4. Grumligt. Ljusbrunt. Aningen syrligt. Rejäla dofter och smaker av aprikoser. En del vetetoner. Ganska enkel. Rätt måttligt med alkohol. Jag kom att tänka på min barndoms Yoggi Samoa. Kunde det vara någon belgisk fruktöl? Gör Floris någon Aprikosöl? Take tyckte sig ana en De Proef-hussmak. Efter en stunds tröstlöst funderande berättade en av gästerna att han nyligen druckit just den här. Det är alltså en öl bryggd med engelsk malt och humle, men med sydtysk veteölsjäst. På det sättet kommer de övertydliga aprikostonerna fram. Facit: Dark Black Rooster Mr. Wheat.
 5. Svart. Torrt. Rejält rostat. Brunt skum. Ingen karamellton. Efter en del diskussioner och funderingar kom vi fram till att det är ungefär de egenskaper som gör Shepherd Neame Porter till en bättre stout än porter. Facit: Shepherd Neame Porter.
 6. Bärnsten. Ganska mycket skum. Alkoholgardiner. Amerikansk humle, och mycket av det. Men en beskedligare beska än man kunde tro. Amerikansk IPA eller DIPA, var vi väl överens om (med reservation för en överkraftig APA). Fast troligen inte en amerikanare, den var inte tillräckligt bra för det. Men vad? Vi räknade direkt bort några öl: Brewdog Hardcore IPA, Oppigårds Indian Tribute och Dugges-ölen borde vi väl känna igen? En teori var Nynäshamns Dragets Kanal, som finns på fat på krogen just nu. Ett antal minuter åtgick till att diskutera varför det inte kunde vara den. FacitNynäshamns Dragets Kanal Dubbel IPA.
Tja, jodå. Jag tycker väl inte att jag och dagens 18 gäster gjorde bort oss allt för mycket. 

  2 kommentarer:

  1. Blev några fel där...

   Första var Original, inte Tradition.

   Kaffet blandades i God Lager, inte Kalasöl. Inte helt säker men tror det var 25 cl (någon sa kaffekopp).

   Danskarna kallar sig Black Rooster, inte Dark ditto.

   SvaraRadera
  2. @Delrich: Tackar för rättningarna. Så där går det när jag inte för anteckningar.

   SvaraRadera