2011-06-01

Bavaria Wit 0.0%

Efter en kortare men likväl irriterande förkylning återstartar jag lite lugnt med en alkoholfri öl, den första alkoholfria witbier jag stött på dessutom: Bavaria Wit 0.0% från nederländska Bavaria Brouwerij.

Det är alltså en helt alkoholfri öl/dryck, den har inte ens de 0,5 % som de flesta andra alkoholfria drycker innehåller.

Jag börjar att rulla flaskan tre varv på bordet, precis som jag blir instruerad på etiketten. Öppnar med ett litet fräsande och häller upp,  möts av en ganska lätt vätska, lätt grumlig med kallt beige-orange färg. Det vita skummet är tre fingrar högt, kompakt och vackert att titta på. När det sakta sjunker ner lämnas nästan inga skumrester på glaset.

Doften innehåller kummin, pomerans, korianderfrön och rätt mycket honung. Det är inte utan att jag kommer att tänka på honungs-halstabletter. Sötman är ganska kraftig, men samtidigt väldigt len och mjuk. Något slags fruktestrar finns också… Billig fruktglass?

Smaken är, om jag ska vara ärlig, mer åt det torra fruktläsk-hållet än öl. Å andra sidan kan witbier vara ganska läsk-ig även med alkohol. De söta honungs-pastillerna finns här med. Lite kryddor och citrus, men mest honung. En väldigt diskret beska finns i bakgrunden och balanserar. Rätt lätt kropp, men fullt godkänd med tanke på omständigheterna. Eftersmaken är söt. Åter honung, lite blommor, citrustoner och vitt formbröd.

Kolsyran är mild, de små bubblorna är friska. Vätskan är bara aningen kladdig.

Okej, jag ska vara ärlig: Trots att jag ärligt blev positivt överraskad av den här så är det ändå ingen öl jag kommer att köpa speciellt mycket av. Men för de som behöver/vill avstå från alkohol helt så är det ett välkommet tillskott till det här sortimentet.

Betyg: 3,65. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment, lanseringsdatum 15 juni 2011. Pris: 7,90 för 330 ml. Bäst före: 07-2012 (laser-etsat i flaskan, snyggt).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar