2011-06-12

Drakens DIPA - andra hembryggningen

Ännu ett dåligt samvete…

Drakens Ångbryggeri är en bryggarförening i Göteborg och genom åren har jag druckit och recenserat några av deras öl, ofta med klart godkända resultat.

I samband med Svenska Ölfrämjandets årsmöte i våras fick jag ytterligare några flaskor av deras öl från Rick Gordon, som är med i Drakens-gänget. En av dem var den öl som vi drack på årsmötet, på sätt och vis: Drakens DIPA som fanns på krogen var från de fat som Oppigårds Bryggeri bryggt.

Men det som fanns i flaskan var en senare testbryggd som Drakens bryggt alldeles innan mötet. Den innehöll framför allt ännu mer humle (20 g/l i stället för 18 g/l).

Buteljeringsdatum 23 mars. ”Den är nog inte riktigt färdig än” påpekade Rick Gordon, och vände tankfullt flaskan några gånger: ”Vänta med att dricka den några veckor, ha den inte för kallt och vänd den någon gång i veckan.” var instruktionen jag fick med mig.

Något senare insåg jag att papp-påsen jag fått att ha ölen i hade ett stort hål i botten, så jag lyckades i stressen på väg hem tappa ut en flaska av Dakens Quadrupel. Men det är en annan historia.

Den här historian handlar om Drakens DIPA som nu blivit knappt kvartalet gammal. Frågan är om den är något att ha, eller om min kombinerade glömska med begränsade drickande under våren gör att jag får ställa mig i skamvrån?

Jag får väl läsa problemet på det vanliga sättet:

Det pyser till ordentligt och jag ser lite bubblor stiga i flaskan när kapsylen tas bort. Faktum är att den skummar i flaskan likt en belgare. Bäst att hälla upp lite försiktigt. Jodå, kolsyran hörs när jag häller upp den bärnstensfärgade klara vätskan. Det bildas ett rätt högt varmvitt kompakt skum som långsamt sjunker ner till en fingertjock skumkrona. Lite skumrester blir kvar på glaset.

Doften innehåller en del oljiga humletoner, men känns också – tyvärr som väntat – en stor men ganska trött beska. En hel del exotiska frukter som ananas, grapefrukt, mango, lime och lite vanilj. Ren alkohol, gummi, mjölkpulver och brun farin-sötma i bakgrunden. Det är bra, det här, men den har med största sannolikhet varit bättre.

Smaken är rejält besk, det sticker lätt i svalg och näsa när jag tar en klunk, något jag annars bara upplevt bland riktigt aggressiva amerikanare (Hop 15 etc). När den värsta bitterchocken lagt sig kommer det lite blandade humletoner fram: Citrusfrukt, citronsyra, ananas/mango/papaya. Smaken är genomgående intensiv och lite fet i känslan. Till och från dyker det upp lite kemiska toner av plast, gummi, smörjolja och matolja. Men de passerar, dyker upp igen och är lite svåra att greppa. Det finns en mjuk ren sötma och lite knäckiga toner, och sötman är nog rätt kraftig men den balanseras iväg av all humle.

Eftersmaken är besk och aningen torr med en ton av omogna bananer. Exotiska frukter, stor ren beska som fyller hela munnen. Lite vörtlimpa, hö, ängsblommor och aningar av olivlja. Avslutningen är något torr och mycket besk.

Kolsyran är kraftig med kortlivade små lätta bubblor. Vätskan är något kladdig.

Okej. Den är nog aningen gammal och misshandlad av mig och har troligen passerat sin topp. Men den är ändå trots sina små brister här och där en betydligt bättre västkust-DIPA än de flesta svenska kommersiella DIPA jag druckit.  Mina förväntningar inför släppet av Drakens DIPA på Systembolaget 1 augusti är vansinnigt höga!

Betyg: 3,9.

7 kommentarer:

 1. Den finns ju på fat hos Linnéterrasen och Tullen i Göteborg just nu, är den fortfarande bryggd av Oppigårds? Och är ölen som kommer på SB också därifrån?

  SvaraRadera
 2. Jäkligt kul att läsa en recension om denna. Men nu känns det ännu sämre att nån snodde den flaska jag böt till mig av Rick under SM förra året. Nu får man hålla sig till tåls tills augusti.

  SvaraRadera
 3. @Hugo: Det är kanske från samma batch som vi drack av i våras. Eller så är den från en ny batch? För den som kommer till Systembolaget om 1½ månad kan väl inte ha hunnit bryggas än?

  Ja, det är och kommer att bli bryggt hos Oppigårds.

  SvaraRadera
 4. Den varianten som nu finns på krogarna i landet är en andra batch, och klart bättre än den förra, d.v.s. helt optimal.
  Denna jäste ner till FG 1012 genom en temperaturhöjning i försockringsrasten från tidigare 65 till 66 grader, vilket gjorde att den inte gick ner till FG 1010.
  Jag brukar tycka att jag får oförtjänt låga betyg av Bark på våra hembrygder - denna gång är jag positivt överraskad eftersom jag inte alls är nöjd med hembrygds-dipan.

  SvaraRadera
 5. @Bark: Jag menade inte från samma batch, utan kanske mer från samma bryggeri. Men tack alla för svar.

  SvaraRadera
 6. @rickgordon: Den kanske rentav vann lite på att glömmas bort ett tag?

  SvaraRadera
 7. @rickgordon
  Varför ska flaskorna vändas då och då? Trodde de skulle stå stilla i upprätt position för att klarna och få en stabil bottensats.

  Tommy

  SvaraRadera