2011-06-10

Zillertal Märzen

Märzen/Oktoberfest är en lite ovanligare ölstil i Sverige. Närmast är väl Nils Oscar Kalasöl. En lite mörkare, maltigare och kraftigare öl som tyskarna bryggde under månaderna före och efter sommaren då man inte kunde brygga öl (mest i mars, som namnet indikerar). Men under senare årtionden har en alternativ tolkning växt fram, de moderna oktoberfestölen: Ganska ljusa, söta och lågt humlade.

Jag kan redan nu säga att Märzen från Österrikiska Zillertal Bier är i den senare skolan. 5,1%. Det är den sista ölen jag fick från Peters skidresa i vintras.

Färgen är kallt gul (5 EBC), vätskan klar. Ölet ger ifrån sig ett lätt fräsande när man häller upp den. Det två fingrar höga skummet är vitt, ojämnt och hårt. Inga skumrester på glaset.

Doften är väldigt söt och en aning instängd med en hel del spannmål, lite färska blommor och en mild aning av ren humle.

Smaken är söt och tung med massor av malt och lite vört. Corn Flakes… En lätt ren beska utvecklar sig i eftersmaken i den annars mycket söta drycken. Lite torra mineraler i avslutningen, liksom lite alkohol.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna är ganska mjuka. Vätskan är lätt.

En öl som smakar betydligt billigare och slarvigare än vad jag tror att den är. Lite som de där svenska söta ölen kring 5-6 % som var populära för sådär 10 år sedan (Humlan, Bellman…). Eller som de tråkigaste oktoberfestölen. Nja.

Betyg: 2,45. Tillgänglighet: Köpt i Österrike. Pris: Gåva. Bäst före: 04/08/11.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar