2011-06-26

Nils Oscar Sorachi Blond

Jag har pratat med Nils Oscar-bryggarna om Sorachi Blond på några festivaler, när jag stött ihop med dem.

Bakgrunden var bryggeriets tidigare experiment med belgisk-inspirerade öl på stor flaska, den kryddiga Saison som släpptes sommaren 2009. Systembolaget gillade vad de fått och undrade om de inte kunde göra ytterligare en lyxig öl på stor flaska i begränsad upplaga för sommaren 2010. Det kunde de.

Resultatet blev alltså Sorachi Blond, en belgisk ljus ale på 6,9 % vilken humlats med den Japanska humlesorten Sorashi, känd för att ge en tropiskt fruktig ton. Den här humlen har dock odlats i USA. De själva kallar stilen för ”en amerikansk-belgisk ale”. 4.200 flaskor tappades samt ett fåtal fat. Lite mer om tankarna om denna öl finns här.

Jag drack den här ölen på fat för ett drygt år sedan och gav den då 4,13 i betyg, länk.

Nåväl.

Färgen är djupt guld-bärnsten (22 EBC). Trots att etiketten varnar för att ölen kan vara något grumlig är vätskan helt klar, även om det simmar omkring lite mycket små partiklar i ölen. Det två fingrar höga skummet är varmvitt, det sjunker långsamt ner och lämnar en del skumrester på glaset.

Doften är söt med frruktiga-estriga toner samt en fin ren beska. Ananas, citron och mogna röda äpplen. Lite deg och milda kryddor.

Sötman i smaken balanseras av en mild fruktig beska. Fruktig-jästiga smaker som för tankarna till jäsande deg och franskbröd. Lite vetesyrlighet och citrus-smaker: Apelsinskal, lime, citron. Jag hittar också en tydlig smak av smör. Medelstor kropp. Eftersmaken är inte helt olik Sprite/7Up: Söt med en uppfriskande syrlighet och massor av citrustoner. Avslutningen är balanserad med citrus och en avrundad sötma.

Kolsyran är medelstark, bubblorna många och mycket små, Vätskan är mjuk.

Jag gillar den friska blandningen av jästig-estriga belgiska smaker och den nya världens fruktiga humle. Fast jag förstod inte riktigt den där smörsmaken. Fans den där för ett år sedan?

Betyg: 3,7. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter juni 2010 (slutsåld). Pris: 99:00 för 750 ml. Bäst före: Maj 2013.

2 kommentarer:

  1. Finns det nån anledning att sälja öl i stor flaska snarare än i liten? Smak- eller lagringsmässigt? Jag tycker bara det är opraktiskt när man vill testa en öl på egen hand. Man vill ju inte alltid dricka så stora mängder.

    SvaraRadera
  2. @Tomas K: Lagringsmässigt kan en dryck mogna långsammare och därmed mer välkontrollerat i en större flaska. Dels är det mindre mängd ”luft per öl” i en stor flaska, dels är det med större jästsats större chans att få en bra balans mellan olika jäststammar och andra eventuella mikroorganismer om det är mer jäst.

    Rent teoretiskt alltså. Hur det fungerar i praktiken är mer svårt att säga.

    Sedan ser väl för många en stor (vin-lik) flaska elegantare ut än en vanlig pilsnerflaska.

    SvaraRadera