2011-06-16

Mikkeller Koppi Coffee IPA

Det fulla namnet för den här ölen är, tror jag, Mikkeller Koppi Tomahawk x Odoo Shakiso Coffee IPA. Det är en amerikansk IPA på 6,9 % bryggd av Mikkeller hos De Proef. Efter jäsningen har färdigbryggt ekologiskt Etiopiskt kaffe från det svenska rosteriet Koppi tillsatts i ölen.

I vintras drack jag den förra batchen av detta öl (med Guji-kaffe) och då upplevde jag det som ganska unket, ”som att sticka näsan i en gammal tom kaffeburk”. Kan den här vara bättre?

Färgen är orange-guld-bärnsten. Vätskan är mycket grumlig, som en hefeweizen. Det stora gulaktiga skummet sjunker sakta ner och lämnar mycket skumrester på glaset.

Doften är humlig med söta toner av honung och blommor. En stor beska som, till och från, avbryts av torra småvassa nästan fadda kaffetoner.

Smaken är en blandning av sött milt kaffe och en ren besk Amerikansk IPA med toner av grapefrukt, tallbarr och beska örter. Eftersmaken är rätt mild med toner av gammalt malt kaffe. I avslutningen återkommer citrus-bitter humle.

Kolsyran är medelstark. De medelstora bubblorna tonar väldigt fort ut i munnen. Vätskan är torr och lätt.

En AIPA med kaffe… Och här någonstans uppstår ett problem: Smakerna skiftar; ena stunden är det en besk IPA, i nästa stund tar kaffet helt över. De möts aldrig på allvar, smakerna gifter sig inte, de står bredvid varandra.

Och så är det det här med experimentell öl. Hur betygsätter man sånt? Det finns ju ingen stildefinition att ta spjärn mot när man dyker ner i recenserandet. Det som gäller då är att lita på sig själv och fundera över om ölen ser/luktar/smakar/upplevs som god.

Och det var inte riktigt den här. Bättre än första batchen, dock.

Betyg: 2,85. Tillgänglighet: Systembolagets Exklusiva nyheter maj 2011 (lagerstatus). Pris: 39:00 för 330 ml. Bäst före: 23/03/13.

3 kommentarer:

 1. @Housepainter: Jag har sett flera andra recensioner som tycker precis så. Kan det vara så att vissa människor har ett litet smakhål just för den här sortens kaffesmaker? Eller har kaffet lagt sig ojämnt mellan flaskorna?

  SvaraRadera
 2. Personligen tyckte jag förra versionen var snäppet bättre.... mer "kaffebeska" i den...... Däremot så den nya var godare riktigt riktigt kall... kallare än vad man normalt testar en ipa på, så blev den mer balanserad och riktigt god.

  SvaraRadera
 3. Ett kaffe från koppi smakar sällan kaffebeskt. Det smakar oftast friskt och lite syrligt, inte alls som det kaffe majoriteten av svenskarna dricker. Det är nog därför ni har svårt att känna smaken.

  //Martin

  SvaraRadera