2011-06-24

Ska Decandent Imperial I.P.A.

Mitt avbetande av dåliga ölsamveten går sakta men säkert framåt: Här är en DIPA som fått vänta för länge… Decadent Imperial I.P.A. kommer från Ska Brewing Company, Durango, Colorado och har en alkoholhalt på 10 %.

Färgen är djupt röd med en aning brunt (15 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet sjunker relativt fort ned utan att lämna mycket skumrester.

Doften är humlig snarare än fullt ut besk. Söta toner av honung och en hel del smörkola. Apelsiner, fruktgodis, färska snittblommor och en liten aning vanilj. Den känns något tunn.

Smaken är genomgående besk men en aning citron-syrlighet. En hel del honung och söt malt. Torkade aprikoser och bananer, knäck och smörkola, rosor och blommor, rågbröd och en aning smör. Eftersmaken är något torr med en elegant medelstor beska. Toner av bittra örter, smörkola och torkade frukter. Lite alkohol i avslutningen.

Kolsyran är mild; de få små bubblorna är dock rätt friska. Vätskan är kladdig.

Den här DIPAn har väl, som väntat passerat sin topp humlemässigt. Men ge den ett eller två år till så kommer den att bli en helt passabel amerikansk barley wine.

Betyg: 3,4. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter mars 2011 (slutsåld). Pris: 79:60 för 650 ml. Bäst före: AUG 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar