2011-06-08

Notiser LI


Vi som varit med ett tag minns nog humlebristen som uppkom på grund av en kombination av ökad efterfrågan och dåliga skördar under 2007-2008.

En nyhet som jag hittills missat är att vi verkar få samma problem kommande år. I alla fall vad gäller amerikansk humle, skördarna i Europa (Tjeckien, Slovenien, Tyskland, England) har inte riktigt kommit gång än. Amerikanska nyhetssiten Beernews rapporterar att den amerikanska skörden i år kommer att bli 31 % mindre än förra säsongen.

Prishöjningar är väl att vänta, framför allt på öl som använder mycket amerikansk humle (DIPA. AIPA, Amerikansk imperial stout och amerikansk barley wine).

Som en direkt följd av detta kommer sverigebekanta Flying Dog att dra ner på sin produktion av den humleintensiva belgo-IPAn Raging Bitch och enbart distribuera den i sitt absoluta närområde.

Likaså har Flying Dog förklarat att man kommer att sluta distribuera sin öl i 13 delstater, detta på grund av kapacitetsbrist i bryggeriet. Vi får väl se hur prioriterat Sverige är i framtiden…

= = =

Småländska Kallebryggeriet skrev jag lite om i december 2010 (länk). Nu har de fått ut sina första produkter, en pale ale vid namn Kung Inge och en imperial stout som heter Blot, till Systembolagets beställningssortiment och lokala krogar.

= = =

I andra änden av skalan: Sofiero från Kopparbergs Bryggeri är med råge Sveriges mest sålda starköl (”älska den eller hata den”). Den har nu fått en ny reklamsite där man ska kunna ”på ett kul sätt bjuda sina facebook vänner på bärs” enligt reklambyrån. Länk.

= = =

Nils Oscar har utökat personalstyrkan med en bryggare till. Chris Thurgeson har med sig en gedigen bryggerierfaranhet från Bristol.

= = = 

Strömsholms Brygghus har just fått sitt nya bryggverk. Allt verkar gå enligt plan för det nya större bryggeriet i Köping.

4 kommentarer:

 1. Kul att det går framåt för svenska hantverksbryggare! :) 'Blot' kan bli intressant, men generellt har jag tyckt att en I. stout på 7-8% tenderar att bli lite tunn... Nåja, bara att prova och se!

  SvaraRadera
 2. Kung Inge var fin på Gräddhyllan i förra veckan - de har redan integrerat den i sin lyxmeny:
  http://www.graddhyllan.info/?page_id=8

  Det kan ha varit lokalpatriotiska instinkter som gjorde att jag tyckte dess fruktighet var gran- och lingontoner. Får se om de finns kvar när jag dricker den nästa gång.

  SvaraRadera
 3. Sven-David Svensson9 juni 2011 kl. 14:30

  Kul att Kallebryggeriet kommit i gång med bryggningen. Detta gläder mig extra mycket eftersom jag urspungligen kommer från Växjö. Bryggeriet ligger i Uråsa drygt 20 km söder om Växjö. Enligt Systetembolagets polyci så skall de lokala bryggeriernas öl finnas på de tre närmaste Systembolagen. De närmaste Systembolagen borde vara i Växjö. Det blir att undersöka detta når jag reser upp nästa gång.

  Sven-David
  Lund

  SvaraRadera
 4. @Sven-David Svensson: Det är min teori också. Fast det är inget tvång för bryggerierna att ha ölen på de närmsta butikerna, bara en möjlighet. Hittills verkar de inte finnas i hyllorna.

  SvaraRadera