2011-06-17

To Øl First Frontier IPA

När Tobias Emil Jensen och Tore Gynther var på återföreningsfest med sin gymnasieklass träffade de på sin gamla musiklärare. De började prata öl och läraren övertygade dem om att det var jättelätt att brygga hemma. På något sätt lyckades de få tillåtelse att använda skolans storkök till bryggexperiment på nätterna. Ja, det är Danmark det här.

Lite senare blev läraren Mikkel Borg Bjergsø halva Mikkeller med hela ölvärlden. Grabbarna blev även inspirerade av detta och hängde med till De Proef-bryggeriet där de bryggde en amerikansk IPA på 7,2% med såväl havre som Warrior, Simcoe och Centennial: First Frontier IPA. De gav projektet det dubbeltydiga namnet To Øl.

Det höga gulaktiga skummet är mycket högt och ganska långlivat. Vätskan är nästan klar (det finns jästfällning på flaskans botten), färgen är ljust bärnsten. Mycket skumrester på glaset.

Doften är humlig, fet och besk med lite grapefrukt men också lite avslagna jordiga toner och en aning sur mjölk.

Smaken är bitter-söt med humle-citrus-smaker. Beskan är ganska så beskedlig för en amerikansk IPA. Lite jordiga toner som får mig att tänka på trädsav, mandel och mogna blommor. Eftersmaken domineras även den av humlen som blir ganska fet i smaken, det finns också en instängd sötma och en beska som gränsar till syrlig. Mandlar i slutet.

Kolsyran är lät, bubblorna små och lätta. Vätskan är tjock och lite kladdig.

Den där unkna sötman gör hela ölen tung och klumpig, vilket är tråkigt på all den fina humle som finns därunder.

Betyg: 2,53. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter maj 2011 (lagerstatus). Pris: 34:90 för 330 ml. Bäst före: 23/04/13.

4 kommentarer:

 1. Provade den här när ölet släpptes på Bolaget; tyckte den var besk och... ja, besk. Mer eller mindre tråkig mainstream-IPA i amerikansk tappning.

  Kanske var den lite trött, kanske var det något annat. Eller så var den inte så bra som jag hoppats på.

  SvaraRadera
 2. Jag provade min flaska förra veckan och tyckte den var bra. Faktiskt bättre på flaska än på fat (fanns på Allt öm Ölfestivalen). Undra om du fick en dålig flaska, jag snackade med dom i Bishops monter som hade hört att en del var dåliga. Hur upplevde du den som fanns på fat kontra den du provade på flaska Bark?

  SvaraRadera
 3. @Stefan - Ölsvammel: Jag provade den inte på fat på festivalen.

  SvaraRadera
 4. Jag har provat på fat och flaska, ett par av deras brygder och har aldrig varit direkt imponerad. Småtråkigt och ibland dåligt. Trist, då det verkade så bra på papperet.

  SvaraRadera