2011-06-07

Gotlands Bocken I Paradiset

Kvällens öl skulle egentligen druckits igår på nationaldagen som en svensk öl sådär i allmänhet. Men det hanns inte med, så det får bli nu. Bocken I Paradiset är en bock från Gotlands Bryggeri på 7,4 %.

Färgen är djupt gyllene (10 EBC), det tre fingrar höga skummet är varmvitt och luftigt. Det sjunker sakta utan att lämna några skumrester på glaset.

Det torra doften har en hel del humltoner av tysk typ: Gräs, torkade blommor, metall. Medelstor beska och lite alkohol.

Mjuk sötma startar smaken. Lite lätt rostad malt, aningar av karamelliserat socker och nötter. Beskan växer allteftersom med metalliska toner. Eftersmaken är torr, lager-ren och besk med en växande värmande alkohol.

Kolsyran är medel till stark, de medelstora bubblorna är friska. Vätskan är rätt lätt.

Nja: En bock tycker jag ska vara söt och maltig, den här blir för besk och jag kommer ibland att tänka på en slarvig amerikansk pale ale snarare än en tysk bock. Fortfarande en okej öl, men ingen bra bock.

Betyg: 3,18. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsortiment sommar 2011 (lagerstatus). Pris: 18:70 för 330 ml. Bäst före: 19.03.12.

2 kommentarer:

  1. Nu tänkte jag som du, och hann dricka den på Nationaldagen, och tyckte att det var den trevligaste ölen jag druckit i år. Kvällssolen och sällskapet gör förstås sitt, men jag har väl inte några kunskaper eller idéer om hur en bock "ska" smaka.

    SvaraRadera
  2. @Rasmus Johansson: Einbecker Ur-Bock Dunkel finns i Systembolagets beställningssortiment och en del krogar. Den definierar i mångt och mycket vad en bock ska vara.

    SvaraRadera