2012-03-25

Sigtuna East River Spring Lager

Jag har blivit övertygad om att East River Spring Lager från Sigtuna Brygghus är samma öl som deras East River Lager, en amerikansk amber/red lager på 5,2 % humlad med amerikansk Vanguard.

Under det vanliga namnet drack jag den från fat sommaren 2010. Då tyckte jag att det var en trevlig törstsläckare och gav 3,55 i betyg (länk).

 Färgen är ljus bärnsten (9 EBC), vätskan klar. Det komakta två fingrar höga skummet är hållbart och varmvitt. Lite skumrester blir kvar på glaset.

Doften är relativt mild. Lite blommig humle, aningar av hö, karamelliserat socker och läder.

Smaken är frisk. Det är inte direkt den tyngsta eller mest komplexa öl jag stött på. Fina beska gräsiga toner, en hel del färska blommor. Inte speciellt mycket sötma eller alkoholsmak. Eftersmaken är mjuk med lite torra citrustoner och aningar av läder. Lite exotiska frukter och en lång efterbeska i slutet.

Kolsyran är medelstark, de många medelstora bubblorna kittlar tungan. Vätskan är något mjuk.

En uppfriskande lager som ändå är lite mer än bara en ljus lager. Etiketten föreslår att den serveras till husmanskost, pizza och grillat. Och varför inte?

Betyg: 3,3. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment våren 2012. Pris: 16:90 för 330 ml. Bäst före: 2012-10-17.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar