2012-03-12

Melleruds Vårpilsner

En tillfällig ljus lager från Spendrups, döpt efter ett av alla de bryggerier de genom åren köpt upp och lagt ner. Pressreleasen berättar i varje fall att de inspirerats av ett gammalt recept därifrån.

Jo, jag var väl rätt skeptisk när jag öppnade min flaska Melleruds Vårpilsner. Jag väntade mig väl den vanliga söta degiga lagern med aningar av wellpapp och smörblommor.

Å andra sidan har jag sett att andra ölbloggare varit relativt positiva till den här tyska pilsnern på 4,8 %.

Så det var med lite blandade fördomar jag hällde upp ölen i en pilsnerflöjt.

Färgen är halmgul, kanske med en aning guld (5 EBC), vätskan är klar. Det höga klarvita skummet är oväntat fast och kompakt, det lämnar en del skumrester på glaset när det mycket långsamt sjunker ner.

Doften är maltig och ren. Den är betydligt torrare än väntat från en svensk makro-öl. Rena medelstarka beska toner med aningar av hö och färska blommor i bakgrunden. Kanske rentav en aning smör någonstans också?

Smaken är frisk och ren. Milda men ändå märkbara humliga beska smaker, lite blommor och hö. Samt en elegant avrundad sötma. Lätt till medium kropp. Aningar av svartpeppar och mjuk humle i den rena och uppfriskande eftersmaken. Avslutningen är mild med antydningar till mint och vitt bröd.

Kolsyran är frisk och medelkraftig. De många bubblorna är mycket små och långlivade. Vätskan är lätt.

En tysk pilsener, kanske rentav en nordtysk Landbier, utan krusiduller och framför allt utan den där jolmiga sötman. Bättre än jag trott.

Betyg: 3,88. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment tid våren 2012. Pris: 12:90 för 330 ml. Bäst före: 29.01.13.

5 kommentarer:

 1. Precis vad jag sa när jag drack den: "bättre än jag trodde". Den passade mycket bra i bastun :)

  SvaraRadera
 2. Sven-David Svensson17 mars 2012 kl. 10:28

  Fullt godkänd öl från ett storbryggeri som Spendrups.
  Den blir bra till vårsillen
  Sven-David

  SvaraRadera
 3. En mild och söt öl, passade mig bra!

  SvaraRadera
 4. Ölet var gott,var man sedan kan hitta hö,blommor o smör vet jag inte.Tror nog att det finns ett uns av snobberi i detta
  vh micke

  SvaraRadera
 5. Hej
  Håller fullständig med samt ytterligare lite nostalgiska tillägg.
  Sista lådans flaska är konsumerad, på altanen med en sval röd kvällssol rakt i fejan
  Hoppas Spendrup levererar även nästa år
  Hälsn Gunnar

  SvaraRadera