2012-03-25

Pabst Blue Ribbon

Jag hinner visst en recension till i kväll.

Pabst Blue Ribbon är, om jag förstått det rätt, en kultöl i vissa kretsar i USA. Delarna som lystrar till sådant som indie och hipster. Hur det blivit så verkar vara en kombination av lågt pris, smart marknadsföring (knappt någon) och anti-image.

Det är en amerikansk ljus råfruktslager på 4,5 % märkt ”Export” på flaskan. Den är brygd i Milwaukee, WI av Pabst Brewing Company.

Färgen är halmgul (4 EBC), vätskan klar. Det fyra fingrar höga skummet är vitt och luftigt. Den sjunker ner rätt kvickt utan att lämna några rester efter sig.

Doften är som väntat lätt och lite söt med konstgjord beska i bakgrunden. En hel del franskbröd också.

Jag hade väntat mig en lätt smak, men den här förvånar i sin närmast extrema lätthet. Aningar av majs, marsipan och sötmandel. Närmast omärkbar alkohol. Lätt kropp. Eftersmaken är mild på gränsen till ickeexisterande. Jag får tag i lite beska, sött vitt bröd och söt marsipan när jag verkligen anstränger mig.

Kolsyran är stark, bubblorna stora och vassa. Vätskan är förhållandevis mjuk givet hur lätt den här ölen är i övrigt.

Den här är lätt. Och jag kan tänka mig att många ölnördar helt avfärdar den som blask och drar skämt om ”kanotöl”. Men att kritisera den här sortens öl för att vara för lätta och milda är som att kritisera en lambic för att vara för sur eller en imperial stout för att vara för svart. Den ska vara så här, och den här hade inga problem eller felsmaker, fel som dessutom obarmhärtigt skulle visat sig.

Betyg: 3,25. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment från 2 april 2012 (modul T1). Pris: 12:90 (denna flaska var ett varuprov från Galatea). Bäst före: Den enda märkning jag hittar är det något kryptiska 4123029121812E.

Och så var min kapsyls insida märkt 5♥, slå det den som kan!

17 kommentarer:

 1. Ydrk! Dette er øllets svar på en Ramlösa med stænk af humle ... Bare uden humle.

  SvaraRadera
 2. Bra betyg p g a gratisöl?

  SvaraRadera
 3. När jag läser den här recensionen så misstänker jag att det var något fel på min flaska:

  "...luktar kemiskt med en hint av svavel, toalett, nagellack och majs. ...smakar till en början ingenting, men sen kommer eftersmaken. Det är en kemisk kvalmig majs smak som jag har lite svår att beskriva, det smakar verkligen inte öl i form av malt, humle, jäst och vatten som man är van vid."

  Men din beskrivning stämmer rätt bra in på de flaskor med Miller och Bud jag hade med i testet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant. Jo din kanske inte var helt frisk.

   Radera
 4. Dina betyg känns ibland väldigt svåra att ta på allvar. Som exempel tag sen gav du för ett tag sen Brewdog Dogma 2.68 i betyg. Orsaken till det låga betyget beror på, om jag förstår det du skrivit, på att du inte riktigt gillade smakerna i ölet. Men här har vi en öl som nästan inte smakar något som får 3.25 i betyg med förklaringen att den ska vara så. Tror du inte Brewdog säger samma sak om sin öl? Jag har frågat det innan och frågar igen, vad avspeglar dina betyg?

  SvaraRadera
 5. Have to agree with Stefan here. Couldn't manage more than a couple of sips before consigning the rest to the sink. Like mineral water mixed with some strange sweet chemical cleaning agent. Undrinkable IMO. I wasn't expecting a lot of flavour in a mass produced beer like this but I was at least expecting it to be refreshing and crisp. It wasn't.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just for comparison... How would you rank Miller and Bud to Pabst?

   Radera
 6. Jag får väl ta till mig det ni menar. Får väl hålla upp ett tag med recensionerna tills jag tycker rätt igen.

  SvaraRadera
 7. Vill bara kommentera att en stor anledning till att ölen är populär bland hipsters är eftersom den förekommer i David Lynchs film Blue Velvet på ett speciellt sätt.

  SvaraRadera
 8. No!! Don't do that! Whatever you think is your opinion. The only reason I reacted here is that I normally agree in large part with your reviews but here there was such a different interpretation of the same beer that I felt moved to comment. Keep those reviews coming :)

  SvaraRadera
 9. Jag har inte riktigt fått den uppfattingen att det är hipsters som dricker PBR. Hipsters i USA dricker microbryggt precis som här hemma på söder. Desto mer småskaligt och desto mer orginell etikett desto fler hipsters dricker det.

  PBR är det nog mer arbetarklassen som dricker. Det är amerikanskt och väldigt billigt.
  Rolig liten film om PBR
  http://youtu.be/nGSN7JVg1yQ

  SvaraRadera
 10. Stå på dig Bark det är jävligt uppfriskande att någon vågar recensera stiltypiskt.

  SvaraRadera
 11. Klart du inte ska hålla upp med recensionerna. Det finns inga rätt och fel när det kommer till smak. Att folk tycker olika gör det hela mycket mer intressant också.

  SvaraRadera
 12. Ja, stå på dig! Bara för att ett öl smakar mera betyder det inte att det smakar bättre. Anledningen till att din blogg är den enda jag följer regelbundet är just p.g.a. din bredd och din förmåga att döma öl utifrån vad de är. Andra "nördar" är alldeles för besatta av det extrema. Det finns olika öl för olika tillfällen.

  SvaraRadera
 13. Enligt Galateas hemsida så ska denna version, PBR export, tydligen vara extra smakrik och avsedd för den svenska marknaden. http://www.galatea.se/2012/03/pabst-blue-ribbon/

  Detta låter ju dels intressant men också aningen tråkigt då intresset kring dessa öl i mångt och mycket handlar om att få prova på dom öl som Amerikanerna själva dricker (om än att just PBR inte är den mest sålda numera). Att få smaka någonting genuint Amerikanskt med andra ord. Lite udda dock att denna "extra smakrika version" har en något lägre alkoholhalt än den version som säljs i USA (4.5% mot 4.7%). Kanske använder man aningen mer bitterhumle eller dylikt istället, vad vet jag. Den Coors light som säljs här i Sverige ligger ju även den på 4.5% istället för som i USA, 4.2% (vilket är den typiska lightölsstyrkan). Kanske handlar det även där om att ge ölet lite mer kropp för våra svenska smaklökar.

  Aja, det var bara några funderingar som jag hade, jag kommer nog köpa på mig ett gäng nu på måndag för att prova, förmodligen blir det en Miller också i samma veva för att kunna ställa två Amerikanska majssirapsbaserade lageröl mot varandra och se om det finns några intressanta skillnader.

  SvaraRadera
 14. Stå på dig Bark.
  Det som är intressant är att de som lägger negativa kommentarer ALLTID är anonyma.
  Alltid lätt att vara negativ, kritisera och komma med kommentarer som "Bra betyg p g a gratisöl?",när man kan gömma sig bakom ett nick som "Anonoym" och inte behöver stå för sin sak.

  /Jonas H

  SvaraRadera
 15. Jag undrar vad "spelkorten" i kapsylerna betyder, skall man samla en kortlek eller är det något slags spel som man kan göra medan man dricker?

  SvaraRadera