2012-03-02

Theakston Old Peculier - igen


Det gick ett rykte på stan. Jag fick ett mail (tack Mats!). Bar BQ, som är ett ställe som genom åren försökt rycka upp sig på ölsidan flera gånger, men konkurrensen är ju rätt hård i Linköping numera. De hade fått in en oväntad och rätt ovanlig öl: Old Peculier från T & R Theakston, Yorkshire, England.

Och bra engelsk old/strong ale är man ju inte helt bortskämd med, så jag och frugan smög förbi tidigare i kväll. Fast hon valde Samuel Adams Boston Lager. Jaja.

Utan att nu ha ett enda minne av det så har jag visst druckit den här förut. I mars 2006 gav jag den 4,25 i betyg och tyckte att det nog kunde vara en bra öl för kalla vinterkvällar och att den smakade mer än alkoholhalten (5,7 %) gav sken av.

När jag nu hällde upp den möttes jag av en klar mycket mörkbrun vätska (80 EBC) och ett stort luftigt ljusbrunt skum. Det sjönk sakta ihop och lämnade en hel del rester på glaset.

Doften innehåller massor av torkad exotisk frukt och en rejäl beska. Fin malt och lite antydningar till russin. Medelsöt.

Smaken startar även den med en hel del torkade frukter. Cocktail-kösrbär i burk. Lite läder. Röda bär. Medelstor beska. Mycket hö i eftersmaken och mer blandade röda bär och hallonsylt. Småkakor och brittiska lagrade toner (old ale). Elegant beska i slutet.

Kraftig kortlivad kolsyra. Små bubblor. Torr vätska.

God. Stora smaker i fin balans. Och bäst-före-datumet tror jag inte ett dugg på: Den här har potential att bli fantastisk om 5-10 år.

Betyg: 4,35. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 74:00 för 500 ml. Bäst före: 30.06.12.

2 kommentarer:

  1. Finns i BS. Typ 200 spänn för åtta flarror. Mycket prisvärt, jag gjorde nyligen ett köp!

    SvaraRadera