2012-03-09

BrewDog Chaos Theroy

Jag kan inte ljuga för er: Jag är rätt trött i kväll.

Så i stället för en öl som jag anade skulle kräva koncentration i jakt på fina nyanser blev det en som jag trodde skulle vara tydlig och rakt-på.

Det blev Chaos Theory, en amerikansk IPA från BrewDog. Denna öl på 7,1 % är en del av deras mixpack som finns på Systembloaget just nu.

Hmmm. Jag minns inte vilken ölblogg det var, men någon hade i vintras serien ”oinformativa etikett-texter”. Den här skulle utan problem kunna listas här: Som brukligt innehåller texten mer imagebyggande attityd än fakta. Det är en IPA. Det är från BrewDog. Det minsta jag kräver av en sådan flaska är att få veta vilken humle de använt.

Det krävdes att gå in och söka på bryggeriets blogg för att hitta informationen: 100 % Nelson Sauvin.

Den här ölen bryggdes som en av tre prototyper under 2008 och blev senare en tillfällig öl som återkommit några gånger sedan dess. De andra var välbekanta Zeitgeist och en veteöl med citronskal och enbär – Bad Pixie

Färgen är djupt bärnsten (25 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt, mycket luftigt och ojämnt. Lite skumrester blir kvar när det sakta sjunker ihop.

Doften är stark. Alkohol, honung, sött godis och sträva humletoner. Inte speciellt mycket beska. Blommor, svarta vinbärsbuskar och aningar av kattlåda.

Smaken är först enbart besk. Men det går över ganska fort, och lämnar plats för söta blommiga smaker med aningar av vita vinbär, tobak, omogna hallon och gammaldags gräddkola. Medelstor kropp. Eftersmaken har lite alkohol, toffee, aningar av kaffekarameller och torra blommiga toner. Sträv humle och aningar av salladsblad. Tobak och pelargoner i slutet.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna friska och långvariga.

En rätt så trevlig IPA med en (relativt) ny och annorlunda humlesort. Tyvärr är humligheten sträv och kärv i munnen. Hade det varit en hembrygd hade jag antagit att de låtit humlen ligga i för länge under torrhumlingen. Kanske är det vad som hänt här med? Ölens i övrigt positiva egenskaper räddar dock betyget.

Betyg: 3,05. Tillgänglighet: Som en del av BrewDog Mixpack, Systembolagets tillfälliga nyheter tid våren 2012. Pris: 24:00 (genomsnittspris ) för 330 ml. Bäst före: 15 12 12.

3 kommentarer:

  1. Jag tycker att just nelson sauvin har en förmåga att bli just lite sträv och kärv med ålder, men tre månader kändes väl lite i yngsta laget för sådana effekter från den.

    SvaraRadera
  2. """ Jag minns inte vilken ölblogg det var, men någon hade i vintras serien ”oinformativa etikett-texter”. """

    Det var Darren. Del 2 (med länk till del 1): http://www.beersweden.se/archives/9278

    SvaraRadera