2012-03-21

Motala Östergyllen

Senare tillägg: Inlägget har reviderats efter att jag fått reda på vilken öl det egentligen är. 

Den andra flaskan jag fått via omvägar från Motala Brygghus är ljusare än den första (länk). Det är med viss sannolikhet fråga om deras Skepparpinan IPA, en engelsk IPA Östergyllen som man kan läsa mer om här.

Tyvärr kunde jag inte fråga bryggeriet om mer detaljer eftersom de dels inte verkar svara på mail, dels inte kunde ställa upp på Linköping Beer Expo eftersom formalian för att bli ett kommersiellt bryggeri dragit ut på tiden.

Ölen i fråga är guldfärgat med en aning rött, 10 EBC. Den två fingrar höga skumkronan sjunker ner snabbt och lämnar lite rester på glaset efter sig. Vätskan är klar, det finns lite jästfällning på flaskans botten.

Doften är ganska söt, tänk ljus sirap. det finns också fenoliska jästtoner som närmast går att jämföra med vatten som legat i trädgårdsslangen på sommaren. Någonstans i bakgrunden hittar jag färska ängsblommor och antydan till beska.

Smaken är fenolisk och jästig. Beskan är oren och blommig. Sötman är lätt, liksom kroppen. Eftersmaken har toner av plast, gummi och jäst. Slutet är mjukt beskt med lite alkohol och peppriga kryddor. 

Kolsyran är kraftig, men de medelstora kraftiga bubblorna är kortlivade.

Reservationer: Jag är inte säker på hur den är tänkt att smaka.  Jag har inte någon aning om flaskans ålder. Betyg är därför inte relevant.

2 kommentarer:

 1. Jag pratade med bryggaren i dag när vi flaskade påsköl och han misstänker att du fått flaskan via De Klomp och då är det inte frågan om IPA utan förmodligen Östergyllen.

  Du kanske skulle avvakta med recension tills du vet vad du har i glaset. Omärkt flaska som ännu inte finns kommersiellt via omvägar som du inte nämner vid namn känns väl lite tveksamt. Eller?

  Snart är även etikettmaskinen på plats och då ska nog förvirringen minska för de som får flaskor på irrvägar.

  John Rebel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni kunde svarat på mitt mail som jag skickade till er kontaktadress ett antal veckor innan jag recenserade ölen. Där jag bland annat frågade om det var OK att prata om dem offentligt.

   Radera