2012-03-07

St. Georgenbräu Keller Bier

Här hade jag tänkt mig att försöka tränga lite djupare i den aningen mystiska tyska lagerstilen kellerbier. Och berätta om de gånger jag tidigare druckit just denna öl, alltid i stenkrus från fat.

Men det hinner och orkar jag inte riktigt just nu. Eventuellt intresserade kan titta på en gammal recension här.

I stället konstaterar jag att kvällens öl blir Keller Bier från det frankiska bryggeriet St. Georgenbräu. Alkoholhalt: 4,9 %.

Färgen är djupt bärnsten-guld (35 EBC), vätskan ojämnt grumlig. Jag hade väntat mig en något mörkare nyans, men har tidtagare lurats av stenkrusen. Det två fingrar höga skummet är varmt beige, luftigt och ojämnt. Det sjunker långsamt och lämnar jättesnygga skumrester på glaset. Ölen har givetvis en jästfällning på flaskans botten.

Doften är mild, men ändå ganska karaktärsfull. Färska blommor och gräs i humletonerna. Lätta aningar av rökt chark, torra maltiga bröd-toner. Den är lite rå och oputsad, på ett bra sätt. Mer aningar av chark, metall och mogna aprikoser.

Smaken är frisk, uppfriskande. Lite rätt rena jästiga-jordiga toner ger en intressant komplexitet och djup till de annars ganska avslipade smakerna. Färska humletoner med en medelstor beska med noter av hö och torkade blommor. Eftersmaken har en långsamt växande torr beska och något syrliga toner av träsav och färska blommor (Maskrosor?). Lätt rostade maltiga toner och en aning rågbröd. Avslutningen är torr, komplex och medelbesk.

Kolsyran är medelstark till lätt, de få medelstora bubblorna är medelstora och mycket friska. Vätskan är torr.

Det här är, som jag trodde redan när jag såg den här i Systembolagets nyhetslista, en mycket bra representant för stilen som lyckas både vara lätthinkad och komplex utan att vara överdrivet stark.

Dock vill jag lämna en brasklapp: Det känns inte som mina sinnen är i sin bästa form i kväll och jag hade en del störmoment när jag drack, så jag kommer att komma tillbaka till den här och eventuellt göra en ny recension.

Betyg: 4,13. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment våren 2012. Pris: 20:90 för 500 ml. Bäst före: 12 08 12.

1 kommentar:

  1. Kruset:
    https://plus.google.com/u/0/photos/110605427357040947907/albums/5666270283236804241/5666272145682329954

    SvaraRadera