2012-03-19

S:t Eriks Påskale 2012

Först lite orelaterat gnäll: Jag känner mig alltid så väldigt ineffektiv när jag recenserar en öl. Jag plockar fram glas och flaska, fixar med bilder och gör ett skelett att skriva i. Kollar runt lite till. Och då har det gått minst en halvtimme och jag har inte ens öppnat flaskan. Sådär håller det på. Recensionerna tar, känns det, oändligt med onödig tid. Fast det kanske är det som är fritid?

Nå. Öl.

Det blir en från Galateas och Jessica Heidrichs fantombryggarprojekt S:t Eriks Bryggeri. En påsköl. Som heter Påskale. Men till skillnad mot Påskale 2011 som var en amerikansk brown ale (recension) så är Påskale 2012 en skotsk ale på 5,9 %. Den har bryggts med flera sorters karamellmalt, chokladmalt och humlats med engelska East Kent Golding.

Det står ingenting på flaskan var den är brygd, men datumstämeln indikerar Sigtuna Brygghus. Vilket inte är överraskande eftersom Galatea är delägare.

Från pressmeddelandet:
– Med S:t Eriks Påskale har jag skapat ett mörkare och mustigare öl än förra året. Utmaningen har varit att finna den perfekta balansen mellan sötman i karamell- och chokladmalten i kombination med friskheten och beskan i humlet. Resultatet är ett perfekt matöl som matchar vår traditionella svenska påskmat, säger Jessica Heidrich som brygger S:t Eriks öl.
Ouuugh. Bara att skriva den där ingressen tog ytterligare 20 minuter. Stress stress stress.

Färgen är mycket mörkt brun-röd (95 EBC), vätskan klar. Det fingertjocka beiga skummet sjunker rätt fort ner och lämnar lite rester på glaset.

Doften är aningen syrlig, den påminner om röda vinbär och omogna frukter. En maltig sötma med lite marsipan och en mjuk mild beska. Den är genomgående mjuk och avrundad.

Smaken startar maltigt och sött med tydliga toner av svensk sirapslimpa. En lätt humleton med gräsiga/blommiga nyanser. Och så den där syrligheten som man normalt finner i porter. Båda smakerna skapar balans och hindrar brygden från att bli översöt. Lite karamelliserat socker och mer mjuka söta smaker i eftersmaken, liksom frukt-karameller och lite alkohol. Avslutningen har en fin ton av mjölkchoklad.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna är friska, men rätt kortlivade. Vätskan är medelmjuk.

En välgjord balanserad skotsk ale, det hittar jag inte allt för ofta här. Jag blev lite nostalgisk och kom att tänka på mitt nittiotal, då licensbryggd Maclay's Scotch Ale inte var en allt för ovanlig fatöl på Spendrupskrogarna. Ack ja.

Betyg: 3,83. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment påsk 2012 (lagerstatus). Pris: 17:90 330 ml. Bäst före: 2012-11 12.

Bild: Galatea.

2 kommentarer:

  1. Du kan få låna Bodil Jönssons Tio tankar om tid. Det första du beskriver är ställtid i Bodils terminologi.

    SvaraRadera
  2. Jag som läser dina recensioner uppskattar att du tar dig tid till att skriva dom. Oftast blir jag förundrad över hur du kan komma på alla doft och smak-associationer!

    Tack!

    SvaraRadera