2012-03-29

Brakspear Triple

Då var det dags för den sista ölen ur Galatea-lådan. För en gångs skull har jag tagit mig igenom varuproverna innan de kommer ut på bolaget. Gott så.

Triple är en engelsk strong ale från lika engelska Brakspear Brewing. Eller, ja, varumärket är Brakspear, men deras öl bryggs sedan 2002 av Wychwood. Brakspear är numera främst en pubkedja.

Wychwood använder dock Brakspears gamla utrustning med deras traditionella double-drop-system när de brygger ölen under detta varumärke. Ölen kommer här i kontakt med jästen två gånger, och så efterjäses just den här på flaskan. Därav namnet Triple.

Alkoholhalten är 7,2 %. Och min flaska har nummer 2.014.508, exklusivt så det förslår.

Färgen är mörkt röd, nästan brun. Vätskan är klar. Det lilla skummet är vitt, det sjunker fort ner till ett extremt tunt lock på glaset utan att lämna mycket till rester på glaset.

Doften är mjuk, söt och väldigt maltig. Lite ekfat och ek-plankor, alkohol och torkad frukt (mogna äpplen). Den är lyxig, fast inte speciellt stark.

Smaken överraskar: Den är frisk och mjuk utan någon tung sötma, så ölen blir förvånande lättdrucken. Frukt, till viss del torkad, söt knäck, ren beska och kanske en blommig ton från humlen. Visst finns det alkohol, men den är mjuk och värmande. Lite trä – ek – och trädsav. Medelstor kropp. Eftersmaken är mindre söt med mer maltiga karamelltoner och mindre beska. Avslutningen är mjuk med gräddkola och alkohol.

Kolsyran är medel till lätt, bubblorna är få och mjuka. Vätskan är medel-mjuk och lite torr.

Jag hade väntat mig en betydligt sötare och tyngre öl, något åt barleywine-hållet, men i stället var den här riktigt lättdrucken med en bra humlebeska. Dock var den lite för lätt för stilen, men jag tror, liksom Ölsvammel, att den här kommer att bli betydligt komplexare, kanske rentav ännu bättre, om ett par år.

Får man ha 5 kommatecken i en mening?

Betyg: 3,85. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment (modul T3) från 2 april 2012. Pris: 27:90 för 500 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 31 JAN 13.

4 kommentarer:

 1. Hej. Du borde prova Falcon RAW som släpptes igår på systemet. Jag gillar den mycket iaf =)

  SvaraRadera
 2. Hallå falcon raw, först april var i söndags.

  SvaraRadera
 3. Han provade Pabst Blue Ribbon, och det ölet är mycket sämre än vad Falcon någonsin kommer göra.

  SvaraRadera
 4. Köpte 3,4% på Konsum. Förmodligen det godaste Ölet jag druckit.
  LG "Helge"

  SvaraRadera