2012-03-26

S:t Eriks APA

Så var det åter dags för en öl från fantombryggeriet S:t Eriks, som drivs av Galatea och den flygande bryggmästaren Jessica Heidrich. Det börjar bli några stycken nu.

APA är som namnet indikerar en american pale ale, alkoholhalten 5 % och den är humlad med enbart Cascade. Ölet ska enligt bryggmästaren till och med ses som en hyllning till denna humlesort, vilken blev grundbulten i den amerikanska mikrobryggarkulturen.

Jag vet hur mycket Jessica tycker om denna humlesort och ölstil, så mina förväntningar är ganska höga.

Men först lite stämningsskapande musik: Länk.

Lyssnat klart? Bra, då är det dags att analysera ölen.

Färgen är bärnsten (20 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga vita skummet sjunker ganska snabbt ner och lämnar lite rester på glaset.

Doften är humlig med en viss beska. Torra toner av gröna bananer och annan omogen frukt. Lite grädde och knäck.

Smaken är besk och frisk i början. Lite anonyma fruktsmaker, aningar av gräddkola. Torkade frukter och lite blommor, druvskal. Medelstor kropp. Aningar av deg och smör i eftersmaken liksom en robust beska. Avslutningen är torr, nästan sträv, med en lätt fruktighet.

Kolsyran är stark, de många små bubblorna friska. Vätskan är torr och aningen mjuk.

Något för oren och endimensionell för mig. Det blir väl lätt så när man bara ska ha en enda humlesort.

Betyg: 2,63. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment från 2 april 2012. Pris: 16:90 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 2012-11-28.

Bild: Galatea.

7 kommentarer:

 1. Jag finner det lite lustigt att hon vill sätta sitt namn på dessa produkter då 85% av dem är tämligen mediokra. Speciellt när man har provat lite av hennes hembrygder som är ojojojbra. Fast hon har säkert press på sig att hålla kostnaderna nere.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underligt nog verkar det som om de minst humlefokuserade S:t Eriksölen varit de bästa.

   Radera
 2. Svar
  1. Det har vi. Det är bara mitt smaksinne som är fel ute.

   Radera
  2. Jag läste din recension Jonas och jag tror fan du tog en jackpot med din flaska. Synd att jag inte har etiketten kvar, men verkar som att ett par flaskor har problem med kokta grönsaker, inklusive min och Pelles. Ska köpa mig en flaska på bolaget den 2:a bara för att ge den en andra chans. Den var mycket bättre på fat än det jag fick på flaska.

   Radera
 3. Efter recensionerna jag läst om ölet börjar jag bli sugen på att prova det själv, trots att jag aldrig riktigt varit nöjd med S:t Eriks produkter; det känns som att det lovas mycket men sällan infrias när det kommer till den här serien...

  Men jag får väl testa och döma själv. ;)

  SvaraRadera
 4. Jag kan inte annat än att instämma med Christian.
  Av de öl jag har druckit från St Eriks så har där alltid saknats någonting eller för mycket av någonting som inte fallit mig på läppen. Men Härom dagen drack jag APA på fat och den är definitivt en öl jag ger godkänt+!

  SvaraRadera