2012-03-18

Systembolagets nyheter juni 1996 - En särskild smak av sommar


Länge sedan jag tittade tillbaka i ölnyhetshistorien. Så under tiden som jag smälter Linköping Beer Expo så…

Dessa nyheter lanserades måndagen den 3 juni 1996. Det här var tiden då nyheterna spreds ut över månadens måndagar för att inte överbelasta butikerna.
 • Ljus lager
  • Ahlafors Ljusa (regional försäljning Göteborgs- och Bohuslän samt Norra Station, Stockholm)
  • Gefle Borg (regional försäljning Gävleborgs, Dalarnas, Uppsala och Stockholms län)
  • Lame Turkey
 • Mörk lager
  • Falcon Bayersk 7,0
 • Lambik
Bland de övriga notiserna är det enda ölrelatarade att den holländska lagern Grolsch lanserades i de nya förpackningsstorlekarna 250 ml flaska och 450 ml flaska. Den senare med patentkork om jag minns rätt. 

Så vad hände sedan?

Ahlafors Ljusa från Ahlafors Bryggerier finns fortfarande kvar i (beställnings)sortimentet.

Gefle Borg Bryggeri var ett kortlivat projekt finansierat av Hugo Stenbeck. Det sista livstecknet jag lyckats hitta är en recension av ett julöl 1997. Senare ska deras öl ha bryggts bryggpuben Gamla Stans Bryggeri i Stockholm som hade samma ägare. Dess arv förvaltas idag delvis av Helsinge Ångbryggerier vars bryggare Peter en gång började på Gefle Borg.

Lame Turkey var ett öl som i sin beskrevs som ”ett nytt lageröl från Pripps bryggerier” (ja, det är hela beskrivningen). Av etiketten tror jag att det skulle vara bryggt i något slags hyfsat modern amerikansk stil, smakbeskrivningen pratar om syrlig beska. Jag har inget som helst minne av att någonsin ha sett eller druckit den.

Den starka wienerlagern från då fristående Falcon var väl ett tidens tecken om något: När alkoholhalterna i öl släpptes fria nyåret 94/95 så kom det en hel drös med extrastarka varianter av bryggeriernas existerande storsäljare. Jag har fortfarande inte exakt förstått varför, annat än att det går fortare att bli full med en sådan.

Två fruktlambiker? Inte vad jag gissat. Men båda fanns till och från i sortimentet under flera år. Idag är ingen av dem kvar.

6 kommentarer:

 1. kul inlägg! håller med, lambics 96, det var vågat.

  SvaraRadera
 2. Liefmans Kriekenbier är inte en lambic.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skyll inte på mig, skyll på Systembolaget…

   Radera
 3. Först, tack för en bra och informativ blog. Följt den ett bra tag nu.

  Sen, för att följa upp fakta-petigheten så är det inte heller rätt att säga att ingen av ovan nämnda suröl finns kvar idag. Liefmans Kriekbier släpptes ju senast den 1:a Mars i år under sitt nya namn Cuvée Brut.

  SvaraRadera
 4. Sven-David Svensson18 mars 2012 kl. 19:01

  Grolsch finns fortfarande kvar i Systembolagets sortiment.
  Porslins kapsylen är borta och ersatt av en traditionell kronkapsyl. Det var väldigt länge sedan som jag drack den och har ett mycket diffust minne hur den smakade.

  Falcon Bayersk 7.0 har försvunnit från Systembolagets hyllor. Givetvis så saknar jag den inte. Att den lanserades då beror på att Sverige hade blivit medlem i EU och som en föld av detta så slopade man den övre gränsen på 5,6volym% för starköl. Att ha en övre alkoholgräns ansågs av EU vara ett tekniskt handelshinder.

  SvaraRadera
 5. Du HAR förstått exakt varför. Något mer finns inte att förstå.

  SvaraRadera