2012-03-24

Hornbeer Happy, Hoppy Easter

Frugan fick stoppa in lite öl i kylen igår. Det blev cider i stället för öl till maten, så flaskorna låg kvar i kväll. En av dem hade jag redan recenserat (Flying Dog Raging Bitch), en var aningen för tung för tillfället (Brakspear Triple).

Kvar blev en amerikansk IPA från Danmark: Happy, Hoppy Easter från Hornbeer. Det en öl på 6,4 % som bryggs med alemalt och münchnermalt och som har torrhumlats (okänt med vilken humle). I Danmark, där den lanserades 2010, heter den Påskeøl.

Färgen är mörkt bärnsten (25 EBC), vätskan är klar. Det fyra fingrar höga skummet sjunker långsamt ner och slutar i ett tjockt ojämnt beige lock på ölen. Tjocka skumrester på glaset.

Doften är besk och humlig på ett nästan aggressivt sätt. Citrusfrukter och -skal, alkohol, vitt starkvin, blandade exotiska frukter och snygg sötma. Lite jordighet. Aningar av torra mineraler, läder och katrinplommon i bakgrunden.

Smaken är även den besk. Men det finns också en mjuk sötma som balanserar det hela. Åter igen citrusfrukter och citrusskal, speciellt lime och citron. Lite söt deg och en aning mjöl. Smakerna är genomgående balanserade och färska. Lite jordiga toner av hö och blommor. Faktum är att de (brittiska) hö-tonerna tar över från den amerikanska citrusen i eftersmaken, som också innehåller grönsakstoner i beskan. Den långa avslutningen är söt-besk och ren.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna mjuka. Vätskan är aningen torr.

En färsk och behaglig AIPA, för en gångs skull på en rätt moderat alkoholhalt, jag är lite trött på att just den här stilen bara verkar bli starkare och starkare. Nå, den är aningen jordig-höig för att få de där riktigt höga betygen, och kanske lite väl dyr, men fortfarande en bra öl.

Betyg: 3,58. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter mars 2012 (lagerstatus). Pris: 45:90 för 500 ml. Bäst före: 13  01  2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar