2012-03-05

S:t Eriks Porter

Dags för ännu en öl från Galateas varumärke S:t Eriks: Det är nu dags för S:t Eriks Porter, en ”svensk mustig porter” på 5,9 % bryggd hos Sigtuna Brygghus.

Malten är pale ale, caramunich och choklad, humlen Fuggles.

Färgen är nästan svart (90 EBC), vätskan klar. Det finns en liten jästfällning på botten av flaskan. Det fingertjocka skummet är beige, det sjunker rätt fort ner och lämnar lite rester på glaset. När jag hällde upp ölen gav det ett rätt stilla och tyst intryck.

Doften har en lätt, fin porter-syrlighet. Rostad malt och röda bär. Lite brända aningar. Den känns rätt torr och lite stel.

Smaken är torr. Rostad malt och aningar av kol och kalk. Lätta toner av äppen och röda bär. Lite torra toner av grön frukt. Eftersmaken innehåller lite mjuk alkohol, toffee och hallon.

Kolsyran är lätt, de friska små bubblorna är kortlivade. Vätskan är något torr och medelmjuk.

Jag är besviken. Det finns inget tekniskt fel på den här portern, den känns bara… opersonlig, lite stel och… oinspirerad. I helgen parallellprövade jag denna öl med Carnegie Porter 2010, och den senare vann på alla punkter. Kanske min ovilja mot Fuggles slår igenom något?

Betyg: 2,88. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment våren 2012. Pris: 19:90 för 330 ml. Bäst före: 2012-10-09.

Bild: St Eriks Bryggeri.

2 kommentarer:

  1. Trist nog var jag också besviken; jag kan tänka mig att detta är ett öl som faller "nybörjarna" på läppen, men vet man hur en bra porter smakar, exempelvis Carnegie, så är S:t Eriks Porter inte vad i alla fall JAG letar efter i den här öltypen!

    SvaraRadera
  2. En väldigt snäll och lite menlös porter. I går drack jag Canegie Porter (årgång 2010) som är betydligt tuffare. En inställsam porter för nybörjaren.

    Sven-David Svensson
    Lund

    SvaraRadera