2012-03-13

BrewDog Hops Kill ?

Igår drack jag 5 A.M. Saint från BrewDog. Och gillade den inget vidare. Den här gången heller.

Så hur är då dess ”storebror” Hops Kill ?, en amerikansk red/amber ale på 7,8 %? Det ska vara samma öl i grunden, men den här har mer av allt; alkohol, humle, malt, humle och humle.

Dess konstiga namn beror på att den på experimentstadiet fick namnet Hops Kill Nazis i en omröstning av bryggeriets bloggläsare. Fast det var tydligen inget gångbart namn överallt.

Färgen är djupt röd/bärnsten (37 EBC), vätskan klar. Det fingertjocka skummet är kompakt och ljusbrunt. Det sjunker sakta till ett tjockt lock utan att lämna mycket rester på glaset.

Doften är torr och väldigt humlig. Kanske rentav lite tung. Torkade röda frukter och bär, grapefrukt, pomerans och småkakor. Kraftfull beska med en aning metall. Antydningar till grönsaker och nötter. Lite alkohol, men inget som stör. Väldigt amerikanskt, jag kommer att tänka på Green Flash Hop Head.

 Smaken är inte alls så tung som jag trott av doften: Den är faktiskt fräsch och väldigt humle-fokuserad. Bruna maltsmaker av kex och plommon. Stora mjuka beska smaker. Torkade frukter och röda bär. Pomerans och citronskal. Stor kropp. Eftersmaken är besk med mer mogna/torkade/inlagda frukter, massor av semi-söt malt (kakor och kex). Beska och läder i slutet.

Kolsyran är stark, de små bubblorna är kortlivade. Vätskan är torr och lite kladdig.

Mycket bättre än lillebrorsan, faktiskt. Troligen beroende på att den här saknade de där mustiga ruttnande tonerna jag hittade där.

Betyg: 3,48. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter mars 2012 (lagerstatus). Pris: 32:90 för 330 ml. Bäst före: 13. 11. 13.

1 kommentar:

  1. Håller med dig här Bark, tycker inte heller att 5 am Saint är något vidare. Hops Kill däremot är mycket trevlig och den har jag köpt ett antal ytterligare av. Chaos Theory provade jag i förra veckan och den tyckte jag var urusel, bara bitterhet och ingen kropp. Lätt sämsta IPA-liknande ölen som BrewDog producerat.

    SvaraRadera