2012-03-15

BrewDog Dogma

Det är mycket BrewDog just nu. Ingen tanke bakom, det bara blev så. Fast det är klart, Systembolaget verkar gilla skottarna.

Och så är jag irriterad. Inte på BrewDog eller Systembolaget utan mig själv: Jag är helt säker på att jag druckit den här ölen, och till och med pratat om den. Men jag har inte recenserat den eller ens nämnt den här. Hm, troligen har jag haft med den på någon provning som jag inte redovisat på bloggen.

Ack ja.

Kvällens öl är en del av vinterns BrewDog-mixpack och heter Dogma. Det är en kryddad ale på 8,7 % 7,8 %. Guarna, vallmofrö och nötter från kolaträdet har tillsats tillsammans med ljunghonung.

Nej jag vet inte heller hur de kommit fram till det receptet.Den verkar ha bryggts för första gången 2008 som Speedball, om det nu gör någon klokare.

Färgen är brun-bärnsten (25 EBC), vätskan klar. Skummet är mycket hållbart, kompakt och varmt beige. Fyra fingrar högt är det innan det längsamt sjunker och lämnar nästan fastklistrade rester på glaset.

Doften är närmast parfymerad med massor av granvirke och ädelträ. Jag kommer att tänka på doften av fabriksny husvagn, i alla fall så de luktade på åttiotalet. Hm. Lite mjuka julkryddor och en tung sötma.

Smaken är bitter-söt och till att börja med ganska intensiv. Sedan blir den kryddigare.Lite metall och syrliga frukter. Söta toner: Kokos och kola. Passerande toner av mahogny-trä. Jag kan känna alkoholen som en känsla bak i munnen, men inte i smaken. Stor kropp. Eftersmaken är förvånande enahanda och platt; alkohol, metallisk bäska och småkonstiga kryddor som legat för länge i skåpet.

Kolsyran är kraftig, de mycket små bubblorna är friska. Vätskan är mjuk och lite kladdig.

En underlig öl, den här. Den startar med massor av smaker, men allt eftersom tonar de ner och blir efter en stund bara platt och trista. Inte heller spelar smakkomponenterna speciellt väl med varandra. Eftersmaken blir till slut bara kladdig.

Betyg: 2,68. Tillgänglighet: Som en del av BrewDog Mixpack, Systembolagets tillfälliga nyheter tid våren 2012. Pris: 24:00 (genomsnittspris ) för 330 ml. Bäst före: 06.01-13.

1 kommentar:

  1. Nej, det här var ingen höjdare. Gillar Brewdog men det här var lite för mycket impregneringsmedel för min smak.
    Dock ska det vara 7,8% och inte 8,7%. (Men vad smaken anbelangar hade det gott kunnat vara 8,7. Väldigt spritig, vilket är ovanligt för skottehundarna.)

    SvaraRadera