2012-03-18

BrewDog Alice Porter - igen

Alice Porter är en baltisk porter på 5,2 % 6,2 % från skotska BrewDog som jag recenserade för nästan exakt ett år sedan, då jag fick en provflaska.

Då blev jag helt lyrisk, tyckte att den var såväl välgjord som lättdrucken och smackade till med hela 4,68 i betyg (recensionslänk).

Bara genom att titta på flaskan ser jag att något är annorlunda. I stället för den karaktäristiska datumstämpeln på etiketten är bäst före-datumet bläckstråleskrivet på flaskan. Jag har hört att BrewDog på grund av kapacitetsbrist lagt ut delar av tillverkningen till Meantime i London, och jag gissar att det här är en av de som bryggs där.

Det blir en snabbrecension för att se hur innehållet är.

Färgen är mörkt porterbrun (80 EBC), vätskan klar. Det fyra fingrar höga skummet är luftigt, ljusbrunt och väldigt ojämnt i toppen. Det sjunker undan rätt fort och lämnar massiva mängder tjocka skumrester på glaset. Det är vackert, det är det.

Jag tycker att doften är kraftigare än förra gången. Lite instängd och vasst kemisk. Rostade toner, men också en lätt rökighet. Alkohol och salmiak-saltlakrits. Inte speciellt behaglig, faktiskt.

Smaken… Det här hänger inte ihop. En sackarin-vass sötma, en ren beska och en lätt charkig rökighet. Som inte vill jobba ihop med varandra. Beskan blir snart metallisk och vass, något som förstärks av maltens syrlighet. Antydningar till syntetiska röda bär och burk-ärtor. Lätt kropp. Beskan och syrligheten blir efter en stund tung och allmänt jobbig. Nå, den tonar ut i eftersmaken och lämnar plats åt en del värmande alkohol, något slags kemisk beska och en lätt syrlighet. Men så mycket mer är det inte. Slutet har en del rostade toner och alkohol.

Kolsyran är rätt kraftig och lite vass, dock inte på något infekterat vis. Rätt små bubblor. Vätskan är lätt.

Nej, den här kommer jag nog att undvika i fortsättningen. Trist eftersom den var så ruskigt bra förra gången jag drack den.

Betyg: 2,2. Tillgänglighet: Som en del av BrewDog Mixpack, Systembolagets tillfälliga nyheter tid våren 2012. Pris: 24:00 (genomsnittspris ) för 330 ml. Bäst före: 17 11 12.

2 kommentarer:

  1. Är den 5,2 % nu eller har du skrivit fel? Den var ju 6,2 % förut. I sådana fall har de ju ändrat receptet sen sist.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har rätt, jag läste helt enkelt fel på flaskan.

      Radera