2012-03-12

BrewDog 5 A.M. Saint

5 A.M. Saint är en amerikansk amber/red ale från BrewDog på 5 %.

Jag har druckit den flera gånger innan denna recension, oftast som en del av en BrewDog-provning. Och jag har alltid tyckt att den varit sämst i gänget: Dammig, kvalmig och full av övermogna närmast ruttnande frukter.

Därför har jag inte heller recenserat den, jag har helt enkelt inte velat köpa en hel flaska eller ett helt glas. Men nu är den en del av vårens mixpack, så det är väl bara att sätta igång och göra lite plats i skafferiet…

Färgen är mörk bärnsten (25 EBC), vätskan klar. Det tre fingrar höga skummet är luftigt och beige. Det sjunker ganska långsamt och lämnar massor av tjocka rester på glaset.

Doften är kraftig och humlig: Kåda, tallbarressens, syrliga citrusfrukter, karamelliserat socker och exotisk frukt som ananas och aprikos. Kraftig/rejäl beska med lite orena toner av torkade blommor och rengöringsmedel. Någon alkohol.

I smaken hittar jag hö, gamla blommor och amerikansk humle. Ljus sirap och övermogen frukt. En hel del beska. Medelstor kropp. Eftermaken har en del alkohol, ruttnande hö/gräs och citrus-extrakt. Lite syrliga fruktkarameller och kåda i slutet.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna vassa i munnen. Vätskan är medeltorr.

Som sagt. Inte heller nu när jag provar den här på egen hand är jag speciellt förtjust i den. Smådammig malt och multnande kompost är inga bra smaker på en öl som ändå inte är tekniskt felaktig. Och jag begriper inte heller namnet.

Betyg: 2,35. Tillgänglighet: Som en del av BrewDog Mixpack, Systembolagets tillfälliga nyheter tid våren 2012. Pris: 24:00 (genomsnittspris ) för 330 ml. Bäst före: 13. 12. 12.

9 kommentarer:

 1. Sprungit på den på fat i London några gånger, riktigt torr, fin och humlig då, varit lite av en favorit faktiskt och förstår inte alls dina dåliga betyg..

  SvaraRadera
 2. While declaring my role as BrewDog Ambassador upfront I'm also a little confused at your reflections. Personally I have to say that 5AM Saint is one of the most underrated beers BrewDog makes and I've drunk amazingly fresh tasting pints of it on many occasions. I have also tasted it from the bottle multiple times (the last time just this weekend) and can't see where the cleaning fluid and rotten hay comes into the picture. On the contrary everyone I was with remarked how fresh and crisply hoppy it tasted.

  SvaraRadera
 3. Oj vad förvånad jag blir!
  Jag tycker att 5 a.m. är en förbaskat trevlig öl och håller den högt när den ska jämföras med andra Brewdog-öl. En öl som man kan dricka två-tre stycken på rad utan att tröttna.
  Hoppas den finns på fat på Camden-puben i maj :)

  SvaraRadera
 4. Brukar dricka den så fort jag springer på den färsk. Älskar ölen och älskar stilen. I min mening en av BrewDogs 3 bästa öl. Fantastiskt humlig, torr och god, men intressanta och unika arom.

  Lustigt hur smaken kan vara så olika!

  SvaraRadera
 5. Jag har också hittat vissa otrevliga toner i mina nybeställda 5 AM Saint som inte fanns där i batcherna för något år sedan. Det är precis som Bark beskriver - att de kommer i eftersmaken, glimtvis för min del. Liknande smak(miss) har jag råkat ut för i några Nanny state.

  SvaraRadera
 6. Testade den från mixpacken igår. Jag tyckte den var rätt bra, frisk och besk men inte extrem på något sätt. Tänkte under testet att den nog skulle kunna ersätta Punk IPA som matöl.

  SvaraRadera
 7. Köpte två mix pack och efter att smakat på
  "klockan 05 helgonet" så är jag benägen att hålla med herr Bark till viss del. Men allt är förlåtet säger mina smaklökar när en bavaria 5,0 öppnas och vägleder smaklökarna till återställning. "Surt sa räven som åt av fallfrukten"

  SvaraRadera
 8. Det är nått som inte står rätt till med 5AM . Jag köpte en låda efter jag testat den från "blandpacket". Jag har öppnat 9 av de 12 , 4 av dem har varit dåliga. Dom har haft både en unken doft och smak. Dessutom har färgen varit mörkare. Övriga har varit jättefina.

  SvaraRadera
 9. Jag beställde några lådor innan de kom in i standardsortimentet och har inte upplevt några av de felsmaker som beskrivs här. Å andra sidan så smakade Deras punk IPA betydligt vassare från början så jag kan tänka mig att ekonomiska ändringar i recepten kan förändra smaken en del.

  SvaraRadera