2012-03-21

Rebel Haškův C.K.

Min gamle vän och kollega Joakim var på tjänsteresa i Tjeckien för några veckor sedan. Snäll som han är smet han in till en kvartersbutik och köpte några ölflaskor han inte sett i tron att jag ville prova dem.

Det ville jag.

När jag igår fotograferade flaskorna insåg jag att par av dem var på upphällningen, så jag ställde dem längst fram i recensionskön.

Först ut blir Rebel Haškův C.K., en tjeckisk ljus lager på 4,1 % (borde det därmed vara en aningen stark 10°) från Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod. Bryggeriet beskriver ölen som lätt och välhumlad.

Kom inte och säg att ni inte får användning av era teckensnitts allra dammigaste skrymslen när ni läser Ofiltrerat, det säger jag bara!

Ölen är ljust guldfärgad (7 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och sjunker rätt kvickt ner utan att lämna några rester på glaset.

Doften är unket söt. Våt jord och kompost, gammalt bröd och en kemisk beska i bakgrunden.

Smaken är inte riktigt lika hemsk, men långt ifrån är det inte: Sött bröd/deg, smöressens. Jord/lera och aningar av fiskrens. Unken. Eftersmaken är mildare med en viss konstgjord beska, unken malt och en förvånande kraftig alkoholsmak.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna friska. Vätskan är lätt.

Usch. OK, ölen hade bäst före-datum som gick ut igår, men jag kan inte tänka mig att den var mycket bättre igår. Den borde inte smaka såhär i vilket fall. Jag kanske drack 5 cl av den.

Betyg: 1,58. Tillgänglighet: Köpt i Tjeckien. Pris: Cirka 5:00 SEK. Bäst före: 20 03 12 (brygd 90 dagar dessförinnan).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar