2012-03-08

Motala Kvarnöns Imperial Stout

Såhär inför Linköping Beer Expo tänkte jag prova en öl som kommer att ha offentlig premiär just under festivalen. Den kommer från Motala Brygghus.

För någon vecka sedan fick jag två flaskor öl från bryggeriet, som just fixat alla tillstånd för att få tillverka och sälja sin öl. Tidigare har de bedrivit sin verksamhet som ett hembryggarkollektiv.

När jag fick flaskan i min hand så följde det inte med så mycket information. ”Det är något slags stout, tror jag” ungefär. Utgående från bryggeriets hemsida (de har inte svarat på mitt mail) så antar jag att det är Kvarnöns Imperial Stout men så mycket mer än beskrivningen ”Nattsvart stout med toner av kaffe och choklad.” gick inte att hitta där heller. Jag vet inte heller när den är brygd.

Det får bli något slags blindprovning av den här.

Det pyser ordentligt när jag tar av kapsylen. Vätskan är klar och i stort sett svart (100 EBC). Det två fingrar höga skummet är kompakt, jämnt och mycket långlivat. En del skumrester på glaset blir kvar. Det finns jästfällning i flaskan.

Doften är intensiv: Mjuk alkohol och beska toner hoppar upp i näsan. Brända maltiga toner, lite aningar av blåbär och enbär. Kaffe och lite lakrits-salmiak. Ingen märkbar chokladton och en väldigt mild sötma.

Smaken har väldigt tydliga toner av saltlakrits och salmiak-godis. Lite kaffe och en fin beska. Lätta rostade toner, nästan brända. Sötman är låg, liksom alkoholsmaken. Eftersmaken domineras av saltlakrits/salmiak och en viss sälta som ökar i slutet.

Kolsyran är kraftig men ganska kortlivad. De stora bubblorna är friska, nästan vassa. Vätskan är medelmjuk.

En väldigt intressant stout, som kanske kan klassificeras som en russian imperial stout. Jag tror aldrig jag druckit en öl med så intensiv salmiak-smak. Lite trist på den korta kolsyran.

Skissbetyg: 3,75.


1 kommentar: