2012-03-22

Braunstein Organic Wheat

Jaha. Jag tyckte att jag höll lagom fart på att göra av med ölen i skafferiet, så kom det plötsligt en låda kommande öl från Galatea.

Inte mycket annat att göra än att recensera på…

Först ut blir en dansk witbier, Organic Wheat från bryggeriet och bränneriet Bryghuset Braunstein i Køge. 6,5 % alkohol. Bryggd på kornmalt, vetemalt, humle, jäst, citrus, koriander och vatten.

Faktum är att Braunstein är ett av de få ölrelaterade nyhetsbrev som jag slutat prenumerera på – den blev efter ett tag helt fokuserad på deras egna whisky i oändligt olika fatlagringar.

Ölen ger i från sig ett fräsande ljud när den hälls upp, likaså när det varmvita gigantiska skummet sakta sjunker ner (en del skumrester blir kvar på glaset). Skummet är annars kompakt och avslutas med en snygg krater. Vätskan är kallt vit-gul-orange (15 EBC), vätskan är grumlig.

Doften är rätt torr med lite jästiga toner, lite beska, kryddiga noter av kryddnejlika och koriander. Samt aningar av av gammaldags tvål och rått kött.

Smaken är först rätt tung, nästan som en en tysk weizenbock. Det finns en delikat syrlig-söt-besk smakblandning. Kryddiga toner av koriander och nejlikor, kanske också apelsinjuice från koncentrat (de där frysta burkarna med Kalle Anka-juice om någon minns dem). Eftersmaken är rätt söt och maltig med estriga toner av tutti frutti-karameller och lite fenolisk tvål. Avslutningen är söt med en lätt vete-syrlighet.

Kolsyran är mild, bubblorna mjuka och små. Vätskan är lite tjock och kladdig.

Jämförd med den klassiska belgiska motsvarigheten så känns den här för söt och inte nog vete-syrlig. Den blir helt enkelt för tung för att vara en uppfriskande uteserveringsöl, som jag vill att witbier ska vara.

Betyg: 2,9. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment från 2 april 2012 (modul  T3). Pris: 17:90 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 04 2013.

5 kommentarer:

 1. Stackars dig! ^^

  SvaraRadera
 2. "så kom det plötsligt en låda kommande öl från Galatea"... jag är avundsjuk men inte missunsam :)

  SvaraRadera
 3. men som öl överhuvud då? utanför stiltypiskhet etc?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fortfarande för söt och tung. Inte dålig på något sätt, men den saknar den balas som exempelvis en weizenbock på samma styrka borde haft.

   Men det blir till sist en smakfråga. Det kommer definitivt att finnas de som kommer att gilla den här.

   Radera
  2. Jag försöker i allmänhet att recensera öl här med ungefär 60 % personlig smak och 40 % stiltypiskhet (där följer jag SHBF-typdefarna).

   Radera