2011-12-17

Herslev Oktober Bock

”Snöblandat regn” kan vara ett av svenska språkets fulaste uttryck. Få se om en öl kan göra stämningen bättre?

Det blir en bock på 7,5 %: Oktober Bock från Herslev Bryghus. De har bryggt denna öl för höstsäsongen sedan 2007, och råvarorna är korn- och vetemalt (varav en hel del Münchnermalt) och tysk humle.

Färgen är brun-röd (35 EBC), vätskan är klar. I alla fall den övre halvan av flaskan, trots att den stått stilla i ett antal månader ser jag gott om jästfällning som ser ut som slöjor i flaskans nedre del. Det låga varm-vita skummet försvinner iväg rätt fort utan att lämna några rester.

Doften är väldigt maltig och söt. Toffee, torkade frukter, lite ren beska. Aningar av mogna plommon och lika mogna röda äpplen. Lite alkohol i bakgrunden.

Den massiva smaken börjar med en rejält maltig sötma. Lite jordiga/blommiga toner som jag misstänker kommer från jästen. Beska höiga toner, som jag känner igen från andra tyskhumlade öl. Toffee och godis med fruktsmak. En hel del engelsk malt-godis finns också. Eftersmaken har en mild mjuk beska, söta fruktiga-blommiga toner, massor av knäck och lite smörkola.

Kolsyran är rätt mild, de milda bubblorna är rätt små. Vätskan är kladdig och nästan tjock.

En finfin klassisk bock som påminner mycket om de maltdominerade sydtyska ölen.

Betyg: 3,9. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment tid höst 2011 (lagerstatus). Pris: 39:90 för 500 ml. Bäst före: 12.02.20

5 kommentarer:

 1. Ja den där var ta mig tusan bra. Undrar om man kan hitta en till nånstans.

  SvaraRadera
 2. @Fredrik - Ölhunden: Om man ska tro lagerstatusen så finns det flera hundra flaskor kvar. Bara att beställa.

  SvaraRadera
 3. Håller med dig här Bark. Tyckte att Herslevs Bock var väldigt trevlig för typen. Fick tag i en Pale Ale från samma bryggeri, den var dock inte riktigt lika bra, även om den också slank ned.

  SvaraRadera
 4. Mmm.. denna bocken tyckte jag också väldigt mycket om. Har överlag fått ett gott öga till Herslevs Bryghus.

  SvaraRadera