2011-12-16

Abita Christmas Ale 2011

New Orleans-bryggeriet Abita har varit rätt omtalat bland de amerikanska ölnördarna de senaste åren, kanske främst för sina lageröl.

Jag blev faktiskt lite förvånad när den här ölen annonserades som en kommande nyhet hos Systembolaget: Abita Christmas Ale 2011. Det är en kryddad amerikansk brown ale på 5,5 %. Receptet på denna säsongsöl ändras något varje år.

Färgen är mörkt brun-röd (30 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är gulaktigt och kompakt. Det håller sig kvar länge men lämnar inga rester på glaset.

Doften är fruktig och besk. Lite rostade nötiga toner Pomeransskal och kex. Ganska tung och söt.

Smaken är något besk och rostad med kryddiga toner. Den är förvånande tunn med en viss metallisk smak. Torra kryddiga julvört-lika smaker. Eftersmaken har även den något slags beska, lite grillat kött och gammal humle.

Kolsyran är mild, de små bubblorna lätta. Vätskan är något torr.

Tunn och lite trött. Ingen speciellt rolig öl. Inte för att jag är speciellt förtjust i brown ale i allmänhet, men den här var sämre än genomsnittet. Näh.

Betyg: 2,65. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment tid jul 2011 (lagerstatus). Pris: 24:90 för 355 ml. Bäst före: Jag lyckas inte hitta något datum.

2 kommentarer:

 1. Gillade dofterna - men de försvann tyvärr i en tunn och simmig slutkänsla.

  SvaraRadera
 2. Var i NO i november och hade möjlighet och test en massa olika Abita öl. Blev glad när jag såg att Systembolaget skulle släppa en julöl från just Abita.
  Men vilken besvikelse!
  Tycker dom har misslyckats totalt med julölen. Riktigt synd, när alla andra ölen är så goda.
  Skulle gärna vilja se några fler Abita öl på Systembolaget.

  SvaraRadera