2011-12-30

Danmark är också nära!


I oktober skrev jag om att lokala varor, som finns i de till bryggeriet tre fysiskt närmsta Systembolagsbutikerna, i januari 2012 kommer att kunna beställas flaskvis från alla butiker (länk till Systembolagets text). Jag skrev också en längre text om att jag var tveksam till upplägget, att det här bara skulle gälla svenska varor, och gav exempel på hur konstigt det skulle kunna bli (länk).

Någon mer verkar ha tänkt på det här, och dragit slutsatser.

I morse meddelande nämligen Elixir Wine, som specialiserat sig på öl från danska småbryggerier, att de kommer att få hantera sina danska öl på samma sätt.

Först ut blir Gudeløs, en imperial stout från Djævlebryg i Köpenhamn. Ett begränsat antal flaskor kommer att säljas som lokal vara i Malmöbutikerna Limhamn, Mobilia och Kronprinsen. Och därmed bli styckevis beställbar från andra butiker.

För varje såld flaska Gudeløs donerar bryggeriet en slant till Ateistisk Selskab.

Jag använder för många bisastser när jag skriver.

13 kommentarer:

 1. Trevligt med goda nyheter!

  MickeW

  SvaraRadera
 2. Förmodligen är hela EU nära eftersom dessa regler (tre närmsta Systembolag) strider mot EU´s lagar. Så förvänta er fler öl från andra länder som "lokalproducerade".

  SvaraRadera
 3. Det låter onekligen intressant!

  Tack samtidigt för info om Djævlebryg och deras sponsring. Förvisso helt i linje med deras profilering, men för egen del bara ett ytterligare skäl att avstå från deras brygder...

  Gott Nytt År förresten!

  SvaraRadera
 4. Funderar lite på vad gränsen går för "lokalsortiment" Är med på att det gäller som mest 3 sýstembolag närmast bryggeriet, men finns det något avstånd specificerat också? Finns det något sagt om antalet mil melölan producent och butik för att vara "lokal"?

  SvaraRadera
 5. Sven-David Svensson31 december 2011 kl. 09:39

  Ännu har jag inte sett någon information på Systembolagets hemsidda om hur upplägget kommer att fungera. Är det någon som vet?
  En eloge till importfirman Elixir
  och andra importfirmor som importerar många bra öl från danska småbryggerier. Det finns gott om dem på andra sidan sundet.

  SvaraRadera
 6. @Joel B: Jag tror inte att någon vet det i nuläget. Det är många frågor i omlopp just nu.

  SvaraRadera
 7. http://www.systembolaget.se/Press/Pressmeddelanden/Arkiv/20101/2010/Lokalproducerat-nu-i-de-tre-narmaste-systembutikerna/ -> I pressmeddelandet står det inget om begränsningar på avstånd.

  SvaraRadera
 8. Sven-David Svensson31 december 2011 kl. 20:54

  Instämmer helt med Samuel F
  Jag kommer inte att köpa någon Gudelös eller någon annan öl från detta bryggeri oavsett hur god den är.
  Eftersom jag inte är ateist så har jag inte lust att skänka några pengar till Ateistisk Selskab. Om jag köper deras öl så stöttar jag samtidigt deras ideologi. Öl och ideologi skall man inte blanda ihop.

  @Bark och alla som besöker bloggen

  ETT RIKTIGT GOTT SLUT SAMT ETT GOTT NYTT ÖLÅR.

  SvaraRadera
 9. Jag trodde jag var nog tydlig, men det är bäst att påpeka det än en gång: Det är bara när de säljer Gudeløs som de ger Ateistisk Selskab pengar. Sedan har de samma livsfilosofi oavsett vad de brygger, och oavsett ståndpunkt tycker jag att det hedrar dem att de är tydliga med sin åsikt.

  SvaraRadera
 10. @Bark: Tack för förtydligandet, även om jag nog inte ser att det motsäger mitt tidigare inlägg. För mig var det som sagt var bara ett ytterligare skäl att inte köpa deras öl.

  Jag håller helt med dig om att de är tydliga med sin "livsfilosofi", varför bidraget till Ateistisk Selskab inte kom som någon stor överraskning. Att denna "livsfilosofi" i mina ögon mest framstår som ett sätt att marknadsföra sig* är en annan femma... :-)

  *Där är bidraget till Ateistisk Selskab ett undantag då dessa framstår som betydligt mer ideologiskt drivna.

  SvaraRadera
 11. Låter ni bli trappist och klosteröl också? Eftersom det ger pengar till Katolska kyrkans kärnverksamhet?

  http://humanizzm.wordpress.com/2010/04/29/mother-teresa/

  SvaraRadera
 12. @Take: En fullt befogad fråga. Katolska kyrkan i allmänhet och Trappistbrödernas klosterverksamhet i synnerhet ligger dock betydligt närmare min "livsfilosofi" än t ex Ateistisk Sälskab även om de är långt ifrån felfria. Länken du bifogade är ingen rolig läsning och understryker bara detta.

  Nyfiken fråga är om det finns något motsvarande exempel där du skulle överväga att inte köpa en vara från en viss producent?

  SvaraRadera
 13. Sven-David Svensson5 januari 2012 kl. 14:29

  Betäffande tjänsten om att kunna köpa närproducerade varor genom Systembolaget så skrev jag ett mail till dem och frågade hur det låg till.
  Sent omsider så fick jag föjande svar från Systembolaget:
  Tjänsten kommer att lanseras under senare delen av januari men datumet är inte bestämt. Håll utkik pä hemsidan.

  Jag har också skickat ett mail till Elixir wine angående att ölen Gudelös
  sponsrar Ateistisk Sälskab. Svaret är
  långt.

  @Bark
  Jag skickar över deras mail till dig.
  Om du vill så får du publicera svaret
  i Din blogg
  @Bark

  SvaraRadera