2011-12-26

Port Brewing Mongo

Spanade igenom kylarna på De Klomp. Vad var det där för bomber som jag inte sett förut? Martin tog fram och visade: Det var en öl från Port Brewing Company: Mongo. Enligt mig är det en amerikansk IPA, fast Beer Advocate och bryggeriet själva klassar den som en DIPA. Alkoholhalten ligger på 8,5 %.

Jag slog till, jag har hört mycket gott om den här på diverse ölforum och deras säsongs-DIPA Hop 15 är en av mina verkliga favoritöl. Vad skulle kunna gå fel?

Vätskan är grumlig, färgen orange-gul. Det tre fingrar höga skummet är varmvitt. När det sakta faller ner och lämnar tjocka rester på glaset.

Doften är fruktig med humle, den är aningen oljig . Elegant humlad. Medelbeska och en ren lätt beska. Jag gillar oljigheten.

Det finns en elegant humle i smaken. Den inledande lätta beskan förvånade mig först, men den växer till sig allt eftersom. Mintkarameller, citrus. Mycket knäck i den fina sötman. En del kryddor. Medelstor kropp. Mjuka karamelliga toner i eftersmaken liksom en mjuk medelkraftig beska. En del örter och kryddor i slutet.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna är friska.

En snygg amerikanare, ruskigt lättdrucken. Något som slog mig när jag drack den här är hanteringen av humlen. De svenska och danska bryggerierna är inte riktigt uppe i den här nivån. Än.

Betyg: 4,5. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 235:00 för 650 ml.

4 kommentarer:

 1. Låter lovande chansade när jag också hört endast gått om den och privat importerade en laddning från Brill&Co ( har dock inte blivit klart än ). Ser verkligen framemot den nu efter en månad med mest mörk och kryddig öl.
  Mvh Malt.P

  SvaraRadera
 2. Jag köpte en i LA i höstas för ca $5, den var utsökt!

  Det är lite tråkigt att det ska vara så dyrt att köpa kvalitetsöl ute.
  Jag köpte ett sexpack Oskar Blues Dales Pale Ale för $10, på Bishop Arms så kostar det över 100 spänn.

  Men mar får väl vara glad att det tas in lite spännande öl til Sverige.

  SvaraRadera
 3. Jag köpte ett sexpack Oskar Blues Dales Pale Ale för $10, på Bishop Arms så kostar EN över 100 spänn.

  SvaraRadera
 4. Kul att du provar denna fantastiska öl, köpte själv en sådan på bevmo utanför LA i somras. Tror inte min var så billig som ellroys men samtidigt långt ifrån 235 kr. Var även på väg till deras bryggeri utanför San Diego men det kom lite annat emellan. Bevmo är för övrigt ett otroligt härligt ställe. Vi dök upp hipp som happ förra sommaren och det kändes som himmelriket, inte nog med det så hade dem provsmak i mitten av butiken, det var då jag fick smaka Mongo. Tack för en läsvärd blogg.

  SvaraRadera