2011-12-24

Meantime Yakima Red

Det blev ett par recensioner efter dagens traditionella julölsprovning på De Klomp. Men den lappen får ligga kvar i kavajfickan, i stället tar jag mig en annan öl såhär på kvällen:

Yakima Red, en amerikansk red ale från Meantime Brewing i London på 4 %. Den har bryggs med malt från England och kontinenten samt inte mindre än 7 humlesorter från Yakima-dalen i Washington state.

Ursprungligen var de här en engångsbrygd som gjordes under våren 2011. Men så lämnades en offert in till Systembolaget som gillade och ville ha in ölen till sitt oktobersläpp.

Fast det gick inte. Ölen som kom i oktober skilde sig mer i humleprofil mot de inlämnade proverna (kanske för att dessa kom från vår-batchen?). Så den skickades tillbaka och en ny omgång kom i november. Vilket skedde.

Färgen är som väntat rödaktig, men den är ljusare och drar snarare åt guld än brunt som jag gissat. EBC någonstans kring 13. Det fingertjocka skummet är gulaktigt och luftigt. Det sjunker rätt fort men lämnar en hel del rester på glaset.

Doften är torr och drar åt citrus. Syrligt fruktgodis och färska humlekottar. Tydliga nya-världen-toner, kanske mer åt Nya Zeeland/Japan än USA, dock.

Jag brukar inte börja smak-delen av recensionen med kroppen, men nu måste jag det: Den är oväntat lätt, ja tunn. Väldigt lätt. Flertalet svenska lättöl har mer kropp än den här. Konstigt eftersom britterna är så skickliga att få till stora öl kring 4 %. Gröna frukter: Kiwi, mango, gröna bananer, grapefrukt och citronskal. Märkliga kemiska toner av rengöringsmedel och gummisnoddar. Snabbt passerande rena beska toner. Eftersmaken har fruktiga humliga smaker, lite torr malt och en aning av karamell.

Kolsyran är medelstark, de kortlivade bubblorna små. Vätskan är blaskig och semi-torr.

Tunn och obalanserad. Den har också en torrt fruktig lite syrlig smak som påminner mest om den vita hinnan mellan fruktkött och skal på citrusfrukter (främst apelsin och grape), en smak som jag märkt på allt fler humlestinna öl under den senaste tiden och som jag inte alls kan minnas att jag noterat innan sommaren 2011. Spontant är det väl bara i Reparationsbajer och nya Punk IPA som jag tycker det funkar.

Men den här var inget vidare.

Betyg: 2,42. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter november 2011 (lagerstaus). Pris: 28:90 för 500 ml. Bäst före: 26 08 12.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar