2011-12-11

Cantillon Gueuze

Foto: Daniel K.
Fortfarare torsdag. Fortfarande Akkurat. Jag hade nu druckit röklager och ätit schnitzel. Maten såg först inte oövervinnerlig ut, men det berodde till stor del på att tallriken var stor som ett dasslock.

Jag var faktiskt rätt däst när jag frågade krögare Stene om det fanns någon suröl som rekommenderades. Svaret kom blixtsnabbt: ”Cantillon Gueuze på fat!”. Jag hade såklart inga motargument.

Cantillon Gueuze 100% Lambic är en gueuze på 5 % från Brasserie Cantillon. Märkligt nog har jag aldrig recenserat den tidigare.

Vätskan är smågrumlig, färgen är orange-guld med aningar av rött. Litet varmvitt skum.

Doften har en intressant och lite oväntad ton av röda bär och frukter. Vinäger och syra. Söt med lite stalltoner. Snyggt.

Blandade gula frukter och bär inleder smakupplevelsen. Det finns också en hel del syra, mest äppelsyra, men det är ändå ganska beskedligt. Lite torra mineraliska toner; jod, citronsyra. Den är inte på något sätt extrem eller överdriven, snarare stram och mycket komplex. Eftersmaken är syrlig med toner av stall/ladugård, honungspastiller och fin vitvinsvinäger.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är friskt vassa. Vätskan är torr och medelmjuk.

Jovisst: Den här är med all rätt betraktad som en klassiker och stilikon. Jag hade gärna sett aningen mer syra, men inser att den här typen av öl varierar över tiden.

Betyg: 4,68. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: Jag lyckas inte hitta den på något kvitto, så jag blev nog bjuden. Tackar!

I och med detta är min förkylda och vita vecka förhoppningsvis över, så nu kan det komma lite fräschare innehåll.

2 kommentarer:

  1. Fin fint. Har lagt en beställning på Cantillon Kriek, Iris samt Rosé de Gambrinus så jag kan inte bli mer sugen.
    Du råkar för övrigt inte veta var man kan köpa Cantillon-glas?

    SvaraRadera
  2. @Anonym: Jag känner inte till någon i Sverige som säljer Cantillon-glasen. Håller med om att de är riktigt snygga och ligger bra i handen.

    SvaraRadera