2011-12-26

Hofbräu Original

München Helles. En lite bortglömd ölstil. Det är, som den tyskkunnige ser på namnet, fråga om en ljus öl. En ljus lageröl av sydtyskt ursprung. När den böhmiska pilsnern slog igenom i mitten av 1800-talet försökte bayrarna efterlikna den nya ölen.

Resultatet, som stabiliserats i slutet av århundradet, blev lite annorlunda, dels på grund av råvaror, dels på grund av skillnader i smakpreferenser. Den norra varianten blev maltigare, mindre besk och mer avrundad.

Det var faktiskt något som slog mig i höstas när jag var i Bamberg och drack en och annan Helles: Hur lätta och otroligt slipade och balanserade de här var; hinkabiliteten var skyhög. Visst, man kan avfärda dem som blaskiga, men det håller jag inte med om. Det här är öl som behåller sin karaktär och är nyansrik i all lätthet.

Hofbräu Original från Staatliches Hofbräuhaus i München är en av de mest sålda i stilen, den ligger på 5,1 %.

Färgen är ljust gul (5 EBC), vätskan är klar. Det fyra fingrar höga skummet är vitt och kompakt, det lämnar massor av tjocka rester på glaset när det sjunker undan.

Doften är maltig. Lite spannmål och en ren beska. Aningar av honung och färska örter. Den är inte riktigt så ren som jag hoppats på.

Smaken är mild, balanserad och avrundad. Pilsnermalt, aningar av mineraler och honung. Rena beska toner, nyklippt gräs och en söt aning av majs. Eftersmaken har en fin humleton, men också en tyngande sötma från malten, örtig humle och en mild beska. Avslutningen är söt med lite spannmål.

Kolsyran är mild till medium, bubblorna medelstora. Vätskan är lätt.

Jag hade faktiskt väntat mig mer, jag hade hoppats på en ännu mjukare och balanserad öl. Som de Helles jag drack i Bamberg. Den här är för söt. Fortfarande mer än okej, men inte perfekt. En utmärkt öl att ackompanjeras av en ölkorv och gamla avsnitt av Heimatmelodie.

Betyg: 3,6. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan oktober 2011. Pris: 14:90 för 500 ml. Bäst före: 10.08.2012.

2 kommentarer:

  1. Sven-David Svensson26 december 2011 kl. 11:02

    Hofbrau orginal har jag provat. En av de bättre Müncherner ölen i Systembolagets sortiment. Jag tycker bättre om denna än om deras Oktoberöl. Fortfatande så saknas ölen från Hacker&Psorr i Systembolagets soriment.

    SvaraRadera
  2. Denna öl tycker jag smakar bäst i deras värdshus i München. Men bra även i Sverige!

    SvaraRadera